Реклама / Ads
14| 5705 |23.11.2011 НОВИНИ

Ако стачката се проточи, ще се прави ново БДЖ

.
Ивайло Московски
За това предупреди министър Ив. Московски. Премиерът Борисов стоял твърдо зад предлаганите реформи. Инвестиции няма откъде да дойдат, няма банка в света, която да даде заем на БДЖ, добави той.
 

Утре ще има ефективна стачка в БДЖ, ако днешните преговори между останат без развитие, заяви по БТВ шефът на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев. Всички други твърдения били поредната манипулация, за да убеждават хората да не стачкуват.

Стачката е незаконна, каза на свой ред председателят на УС на БДЖ Владимир Владимиров. Затова ще се търсят административни санкции: забележка, предупреждение за уволнение и уволнение. Изгонени заради участие обаче нямало да има. Санкции щели да се налагат само за непристойно поведение като употреба на алкохол или грубо отношение към клиентите на железниците. Регистър на стачкуващите щяло да има при всички положения, тъй като трябвало да е ясно на кого ще се плаща за този ден и на кого няма. В него участващите ще могат да се подпишат по всяко време.

Не може без съкращения. Най-ниска производителност в ЕС има БДЖ, добави той.

Председателят на националния железничарски синдикат към КТ „Подкрепа” Зоринчо Йорданов поясни, че те никога не са били против реформата, но е необходимо тя да не бъде извършена отзад напред, както се случва в момента.

Според транспортния министър Московски обаче инвестиции няма откъде да дойдат: Няма банка в света, която да даде заем на БДЖ, дори държавата подхожда консервативно – не е убедена, че компанията би могла да обслужва всяка една финансова инжекция в нея. Трябва бързо да оптимизираме разходите, да се минимизира оперативната загуба. Ние носим отговорност за това, което сме предложили в точни и ясни параметри.

Ивайло Московски уточни, че ако стачката се превърне в продължително събитие, държавата е във възможност да създаде нова компания и припомни случая с „Кремиковци”. Синдикатите обаче са категорични, че по този начин ще се ликвидира една действаща компания.

Транспортният министър допълни, че премиерът Бойко Борисов е твърдо зад предлаганите реформи: Вменява ни се вина на нас заради това, че се опитваме да спасим компанията. До броени седмици кредиторите влизат и няма да има компания. Те би трябвало да ни подкрепят за усилията, които полагаме.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 71| 5711 |22.11.2011 БДЖ клекна, обяви стачката за незаконна . 22| 4965 |19.01.2011 Найденов: Стачката е провокация . 14| 5639 |18.07.2010 Трайков търсел Котев на пл.”Шуман", след като белгийската полиция спря стачката му . 0| 5012 |18.12.2009 Стачката на Бритиш Еъруейз отменена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads