Реклама / Ads
13| 5284 |10.08.2009 НОВИНИ

Активират разработката „Шейх”, удрят нелегалния петрол

.
„Замразената” преди две години разработка „Шейх” ще бъде отворена отново. С нея ще се сложи началото на битката срещу контрабандата на петрол, съобщиха източници на Frognews.bg.
 
Разработката е била дело на ГДБОП преди да напусне тогавашният шеф на службата ген. Ваньо Танов. Всъщност „Шейх” била една от причините Танов да хвърли оставка, защото „отгоре” му забранили да се рови повече в далаверите на митниците и вноса на контрабанден петрол. Самият Танов тогава подсказа ясно, че не му е било разрешено да довърши работата в тази посока, а разкритията показвали, че в нелегалния петролен бизнес за замесени имена на хора от най-високите етажи на властта в държавата. Пак тогава лъснаха граничните далавери с нелегален алкохол, цигари и бандероли.

Стигало се дотам вътрешния министър да уговаря финансовия да бъдат задържани няколко дни цените на горивата. По този начин били реализирани печалби за милиони, докато в цяла Европа стойността на горивата падала. Всичко се правело заради определен олигархичен кръг, близък до държавното ръководство.

Някои от сегашните шефове в митниците били замесени в контрабандата. Това бил един от мотивите Ваньо Танов да им препоръча да си подадат оставката.

Разработката „Шейх” съдържала оперативни данни за вноса на огромни количества петрол, за който не се плащали такси и акцизи. Същият се продавал на определени бензиностанции и се формирали огромни печалби. Заради тази схема през 2004 г. бе взривен Стоил Славов, шеф на "Интерпетролиум", твърдят запознати. Бизнесменът бил свързан с петролни босове у нас, които оформяли документално, че са му продали горива. С тях се зареждали училища, ведомства, социални домове, болници и дори министерства. Славов бил цар на обществените поръчки, за което му помагали високопоставени лица във властта и политиката. След смъртта му контрабандата се поела от доскорошните му съдружници от петролния бизнес.

Дори собствениците на гиганта „ЛУК ойл” в Русия били недоволни, че контрабандния внос влияел негативно на производството и реализацията на тяхната продукция в България, твърдят хора от бранша.

Към контрабандата с петрол се прибавяло и нелегалното производство на петролни продукти у нас.

По документи в страната се реализирали два пъти по-големи количества петрол отколкото законно са произведени и внесени. Възниква въпроса откъде се появяват тези количества и къде отиват печалбите от тяхната продажба.

Според запознати продължението на работата по разработката „Шейх” щяла да предизвика голям скандал заради известните и влиятелни лица, замесени в далаверите с петрол и петролни продукти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5032 |04.12.2008 Опасенията от рецесия свалиха цената на петрола до 4-годишно дъно . 16| 6891 |24.10.2008 Ахмед Емин не бил масон; бил в разработката на ДАНС „Лиани" . 4| 12104 |28.05.2008 Овчаров предвиди инфлацията; Софиянски "изкопа" бг петрол . 2| 5078 |28.05.2008 Държавата да застане срещу световната петролна криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads