Реклама / Ads
5| 4109 |10.06.2016 НОВИНИ

Активите в ЕС се сриват с 25% ако Великобритания напусне съюза?

.
Стойността на цените книги на Стария континент може да спадне с една четвърт, ако гласоподавателите във Великобритания гласуват за напускане на Европейския съюз на референдума, който ще се проведе на 23 юни, сочи ново изследване, цитирано от Bloomberg.
 

Сред активите, които ще бъдат най-силно засегнати, ще бъдат акциите на листнатите в Европа компании, твърдят от фирмата за рисково моделиране Axioma Inc., която е тествала сценария, при който Brexit се случва, върху хипотетично портфолио от облигации (54%), акции (41%) и алтернативни инвестиционни инструменти (5%). В симулацията на компанията, активите, деноминирани в британски паундове, ще изгубят около 10% от стойостта си, което е повече от загубите, които ще изпитат активите в евро.

 

Анализът е бил изготвен въз основа на реакцията на пазарите на предишни подобни събития, сред които са дългогодишната дългова криза в Европа и референдумът за отделяне на Шотландия от Великобритания, като стрес тестовете разглеждат краткосрочните ефекти от Brexit, а не структурното отражение на потенциалното напускане на ЕС върху финансовите пазари, посочват от фирмата.

 

„Битува разбирането, че Brexit няма да се случи, но никой не е подготвен за това, че Великобритания може да напусне Европейския съюз“, посочи Филиб Джейкъб, който е част от авторите на доклада. „Ако се стигне до Brexit фондовите пазари наистина ще се раздвижат“, допълни още той.

 

Към момента цените на акциите се задържат относително стабилни в светлината на наближаването на датата за референдума във Великобритания, въпреки че нивото на волатилност на паунда достигна най-високата си стойност от 2009 г. И макар до този момент акциите в страната да са сред най-добре представящите се от началото на годината заради поевтиняването на валутата, според Axioma те са най-застрашени от резултата от референдума.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4770 |20.05.2016 Юнкер предупреди: Великобритания няма да бъде гладена по косъма, ако излезе от ЕС . 27| 9559 |04.05.2016 Ил. Василев: Пеевски и Кой контролират активите на КТБ . 0| 4700 |14.04.2016 "Пинк Флойд" против излизането на Великобритания от ЕС . 2| 4852 |23.02.2016 Експлозия в ТЕЦ във Великобритания, има жертви

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads