Реклама / Ads
2| 6036 |10.05.2012 НОВИНИ

Акция „Голо оръжие” на матурите

.
Акция срещу преписването на матурата по български език и на изпита за влизане в гимназия започнаха директорите на училища, където ще има изпит заедно с квесторите.
 

Строгите мерки преподавателите, ангажирани с тестовете, наричали помежду с кодовото име „Голо оръжие”, защото смятали да ударят скритите под дрехите царски пищови и оставянето на теми и отговори в тоалетните на етажа, пише в. Монитор. Тази година зрелостниците и кандидат-гимназистите ще полагат изпитите в чужди училища, което ще намали възможностите за хитрости и преписване. ,,Познатата среда благоприятства използването на скрити пищови из сградата на училището, най-често в тоалетната, единодушни са директори на столични елитни гимназии. ,,Колкото и бдителни да бъдат квесторите, те не могат да влезнат с ученика в тоалетната”, коментира директорът на столичното 31-во СУЧЕМ Николина Николчева. Когато познават училището и са в една сграда със своите съученици, зрелостниците можели да се уговорят с тях на кое място и по кое време да си поставят отговори на въпросите. Друг вариант е в тайник в тоалетната да се остави стар телефон, на който след определено време от стартана изпита зрелостникът да получи на есемес с верните отговори. Такава схема може да проработи само ако абитуриентът има късмета да познава някой много добър експерт, който може бързо и вярно да реши матурата, коментира още Николчева.,,Познатата сграда създава условия за преписване затова от тази гледна точка промяната, която въведе просветното министерство, е удачна”, коментира и Диян Стаматов, директор на 119-о СОУ. Промяната цели и да се намалят странно високите резултати, които понякога отчитат по-слабите школа в сравнение с елитните гимназии.Мярката се въвежда, за да се ограничат възможностите за злоупотреби,обясни пред ,,Монитор” заместник-министърът на образованието Милена Дамянова. Тя призова учителите да подходят отговорно и сериозно към цялостната организация на матурите.

И директорите, и квесторите трябва да заострят вниманието, защото провеждането и на националното външно оценяване, и на матурите е отговорност за всички нас от гледна точка на резултатите, които ще получат учениците, и подсказвайки им, няма да им направим добра услуга Затова нека направим добра организация и децата да покажат каквото знаят и умеят и да получат реални оценки, каза зам.-министър Милена Дамянова. Драконовски мерки срещу изтичане на теми и тестове предвиждат от просветното ведомството. Както миналата година, така и тази компютърна програма ще завърти всички възможни варианти за теста. За съдбовния за гимназистите 41-ви въпрос ще има 30 възможни формулировки за съчинението обясни Милена Дамянова.За преразказа, който е най-трудната задача на изпита след 7-и клас, ще има три възможни варианта. Тази част от изпитването носи най-голяма тежест в образуването на бала за класиране. Учениците трябва да преразказват непознат текст, който не се среща в учебниците по литература. За първа година матурите ще се провеждат само в 60 столични училища вместо във всичките 200, както беше досега.,,Изпитите след 7-и и 12-и клас ще са в един ден, затова не всяко училище ще има капацитета да побере толкова много ученици”, обясни директорът на 31-во СУЧЕМ Николина Николчева. Изпитите за седмокласници и абитуриенти за първа година ще са на една и съща дата, за да се намали броят на неучебните дни през май. На 21 май са матурите по български език. На 23-ти е  изпитът по математика на седмокласниците и втората матура за гимназистите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6301 |27.04.2012 МВР в акция по празниците . 7| 6019 |31.03.2012 Спецакция предотврати две гонки в столицата . 53| 12842 |30.03.2012 БСП в акция – готви нов вот срещу Борисов . 7| 6880 |15.02.2012 Акция Скрап удари перачи на пари и укриващи данъци

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads