Реклама / Ads
55| 5625 |02.10.2020 НОВИНИ

Александър Сиди, ВМРО: Азбуката ни си е българска, защо да продължаваме да я наричаме славянска

.
Александър Сиди
Това беше просто един невероятен вой на онези, които живеят в югоносталгията в Македония и тези, които живеят в коминтерна у нас. Това е азбука, създадена у нас и която изнасяме навън. Тя си е българска, защо да продължаваме да я наричаме славянска? Ако не бяха дошли учениците на Кирил и Методий в България, сега делото им щеше да остане само като въпрос за повишаване на оценките в историческите факултети.
 

Това каза в предаването  "Лице в лице" по бТВ Александър Сиди от ВМРО, който коментира преименуването на 24 май като Ден на българската писменост, просвета и култура

 

"Не виждам защо да продължаваме да подкрепяме московската теза, че азбуката е славянска?! Не виждам какъв е проблемът – получихме много поздравления от хора, които не са идеологически обременени'', допълни Сиди.

 

Депутатът отрече слуховете, че от ГЕРБ са приели предложението на ВМРО за промяна на името на празника, като в замяна от ВМРО са подкрепили ГЕРБ в създаването на временна комисия относно въпроса с новата Конституция.

 

Няма никаква сделка, просто защото едното няма нищо общо с другото – комисията е част от целия процес, който започна от ГЕРБ. Това че сме гласували за създаване на комисията не означава, че сме гласували новата Конституция. В едно евентуално Велико народно събрание не може да се гласува нова Конституция, ако няма поне 2/3 съгласие от народните представители, обясни Александър Сиди.

 

"Защо, например, да не попитаме хората на референдум дали искат президентска република? Оттам-нататък има конституционен ред – там се казва каква е процедурата. С референдум няма да приемем Конституцията на г-н Кирилов.

 

Суверенът е този, който трябва да дава насоката, но България е правова държава, т.е. има си правов ред, по който се случват нещата'', подчерта още той.

Тази комисия трябва да вземе едно-единствено решение и то е дали има смисъл от промени в Конституцията. Пак ще повторя, че тази временна комисия е част от процеса по конституционната процедура, а крайното решение ще има Народното събрание за това дали да се свика или не Велико народно събрание, отбеляза депутатът.

 

Относно законопроекта на ВМРО за налагане на по-строг контрол върху неправителствените организации у нас, спонсорирани от чужбина, Александър Сиди категорично заяви, че той няма да бъде оттеглен. По думите му един такъв закон ще позволи НПО-тата у нас да бъдат проверявани и така да има пълна прозрачност на дейността им и техните външни спонсори.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4719 |01.10.2020 Александър Симов: Партията е мобилизирана и стои зад своя лидер . 6| 4897 |30.09.2020 Управляващите предлагат Александър Андреев за шеф на ЦИК . 12| 5057 |27.09.2020 Александър Симов: Битката на БСП е смислена и ще я доведем до успешен край . 24| 7057 |20.09.2020 Симпатизанти на Александър Томов блокираха бул.”Черни връх” в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads