Реклама / Ads
7| 6178 |10.06.2018 НОВИНИ

Александър Томов прогнозира национални избори догодина

.
Александър Томов
„Национален граждански форум“ не е партия, а по по-скоро съюз - обединение на политически партии, граждански сдружения, неправителствени организации, бизнес организации, бизнес сдружения, които се обединяват, запазвайки своите регистрации, в единна платформа и около една програма, която наричаме „Програма за ускорено развитие“.
 

Това каза за предаването „Неделя 150“ професор Александър Томов от новата политическа формация. Макроикономистите, създали програмата, твърдят, че държавата може да постигне 6-7% растеж по примера на Румъния и други страни в Азия в Европа.

 

"Смятаме, че има условия за това, което ще ни позволи да вдигнем доходите значително - почти по два пъти. Два пъти като увеличиш растежа, естествено получаваш милиарди като приходи. В крайна сметка това позволява да се качат и пенсиите 2 пъти за кратък период от време и, съответно, да скачат и заплатите".

 

По последни проучвания 37%  от избирателите искат да гласуват за алтернативни, защото настоящите „по някакъв начин са част от това изоставане“, каза ученият, който коментира данните за устойчивия икономически ръст така:

 

„Ако  увеличете с 3% или дори с 4% при много ниска база, дори 0,5% да е растежът в Германия прирастът ще е много по-голям. През 2007 година България произвежда от около 2500 евро на човек от населението. Сега, след доста години при „висок растеж“, произвеждаме някъде 6500, а по програмите на кабинета ще привеждаме 8000 евро на човек от населението някъде около 2021 година. Европа в този период, с много по-нисък растеж е добавила не 4000 евро,  а 20 хиляди евро. Оттук се получава това, че всички доходи при нас потъват спрямо тези на Запад и ние се топим като нация. За да догонваме, ни трябва минимум 5%. Казвам го като професор по макроикономика, а за да постигнем изпреварващо развитие – 6- 7%“.

 

Хората се спасяват поединично на Запад, но това става като намират работа на ниско ниво и на цената на „загуба на национален потенциал в огромни мащаби“, каза ученият. „Само преди пет години сме имали 3 520 000 заети по трудови правоотношения. В момента са 3 170 000. Ако продължава така, само след пет години пенсионерите и работещите ще се изравнят. А това означава бедност , стратегическа. И тук, понеже територията е прекрасна, времето е хубаво, климатът е чудесен, ще се настанят други“.

 

От Симеон Сакскобургготски досега 15 души управляват властта в България, коментира ученият. Традиционните партии в Европа си отиват, убеден е той. Томов даде за пример ПЕС, която е загубила 24 последователни избора. Изключително навлизане на националистически, ксенофобски и полутоталитарни структури има в ЕНП допълни той и нарече това „криза на самото настроение в Европа“, заради което новото формирование търси общ европейски фронт срещу явлението.

 

„Европа се нуждае от политическото обновление. Вземете България! Могат да я управляват, които са, още 20 години и резултатите ще си бъдат същите, поради факта, че във властта навлязоха хора, които са, като правило, средно образовани хора. Елитът на българските университети  беше изтласкан от властта. Умните българи ги няма! Управляват хора, които ходят след събитията. Ние пропуснахме не само проектите, които ни заобикалят, без изключение, нас ни заобиколиха парите на света“

 

Формацията е разработила детайлно 37 проекта,  зад които са убедени, че стоят „поне 5 милиарда евро чужди инвестиции годишно“, което може да промени облика на страната. В програмата е записано и как да бъдат осигурени 2 млрд. лева за армията. Около 9 милиарда дотук лева са загубите от за България от пропуснатите проекти „Южен поток“ и „Белене“.

 

Възстановяването на проекта за АЕЦ, според учения е „правилно“, но „ужасно трудно“, тъй като ще е необходима поне една година за да бъдат направени нужните остойностявания. Томов прогнозира нови национални избори догодина. От началото на годината досега има 48 или 49 протеста и никой от тях не е организиран от партия, коментира той.

 

„Всеки от нас – ние двамата и още  40 - 50 човека, които бяха в новото ръководство, ще подпишат един Кодекс на честта. Ще ви го дадем другата седмица или по-другата. Там пише всичко - трябва да докажеш че не си ощетявал тази държава с нищо, че си плащаш данъците… Трябва да докажеш че си  порядъчен гражданин, за да искаш да оправиш държавата“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4544 |22.05.2018 Александър Новак: Искаме газови проекти с България, но с гаранции от Брюксел . 2| 4747 |25.04.2018 Александър Велев: За първи път БНР е пред опасността да има дефицит . 20| 7265 |20.04.2018 Александър Ваклин: Аз подадох сигнал за подкупа . 0| 5803 |30.03.2018 БАН прогнозира, че се връщаме век назад - топим се и стареем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads