Реклама / Ads
0| 4901 |18.07.2015 НОВИНИ

Александър Томов влиза на изборите със слогана "Бялата лястовица се завръща“

.
Александър Томов
Александър Томов влиза на изборите със слогана "Бялата лястовица се завръща“. Така партия "Българска социалдемокрация - Евролевица" тръгва в надпреварата за местния вот.
 

 В столицата се провежда национална конференция на партията, на която бяха представени няколко декларации, свързани със сегашната ситуация в страната и бъдещите политически решения, съобщи Нюз. бг.

 

В своята реч Томов отбеляза, че на 1 януари 2007 г., когато страната ни стана официално пълноправен член на Европейския съюз, надеждите на хората са били членството ни да доведе до по-добър живот и просперитет. Въпреки това за тези 8 години не сме преодолели изоставането си. Той подкрепи думите си със статистика. Миналата година българинът е заработил 3900 евро, германецът - 27 000 евро, а датчанинът - 33 000 евро.

 

От осем до десет пъти по-изостанали сме от другите страни, изтъкна Томов. Той обяви, че България не може да продължи по този начин. Сегашното правителство финансирало борчове, които са следствие от корупция, със заеми. Сашо Томов не пропусна да отбележи, че държавата е похарчила 3,7 млрд. заради случая КТБ, а връщането на тези пари е мираж.

 

Той обърна внимание и на дълговете на НЕК, както и на болниците. Липсвали и реформи в енергетиката и здравеопазването. По думите му, 47% от средствата за лечение у нас се доплащат от хората по данни на Световната банка. Около 2,5 млн. души нямат пари за европейски живот, а според него това не са само пенсионери и роми.

 

Томов бе категоричен, че българският гражданин не е защитен от нищо. Имало лафове и майтапи на ниво премиер, но проблемите остават.

 

Партията се включва в напреварата наесен по две причини - липсата на реформи и кризата в левицата. Кога през тези 25 години сме имали социалдемократическа политика, попита Томов и отговори кратко на английски: "Never!" (никога).

 

Отново според доклад на Световната банка той изтъкна, че през 2040 г. 60% от населението ще бъдат пенсионери, тъй като една група от хора напуска страната ни с еднопосочен билет.

 

По време на конференцията бяха представени и три декларации. Първата бе свързана с липсата на реформи и липсата на политическа промяна. Евролевицата е категорична, че главната причина за блокиране на реформите е липсата на минимално единство в управляващата коалиция. Те отчитат, че вижданията на Реформаторския блок по ключови въпроси се разминават с тези на ГЕРБ. Патриотичният фронт отправял ултимативни искания, а АБВ чрез лидера си искала оставката на цяла група министри, което правело комично самото му участие в правителството.

 

Втората декларация е свързана с „протеста" на партията срещу корупцията в държавата и по-специално срещу прокуратурата, която изпълнявала постоянно политически поръчки. Те се обявяват против формални реформи, които заобикалят истината и прикриват кражбата на държавни средства. Отбелязва се и въпроса "Кой", като според социалдемократите зад него се крият всички тези, които източили КТБ.

 

Беше представен и анализ на кризата в левицата. Никога досега българската левица не е била в такова идейно и организационно състояние, отчете Радослав Радославов, зам.-председател на "Българска социалдемокрация". Неговият анализ сочи, че БСП е приела изборното поражение от ГЕРБ и това не я тревожи особено.

 

АБВ, по думите му, в някои отношения била дори по-консервативна от своята партия майка. Тяхната политическа оферта била "елате при нас като физически лица, работете безукорно, вейте нашите знамена, пък после ще видим".

 

Радославов не пропусна да обърне внимание и на други леви партии като „Движение 21" на Татяна Дончева и „Българската пролет" на Велизар Енчев, като ги ситуира на границата на маргиналността.

 

На местните избори „бялата лястовица" се завръща с четири основни цели. Първо, да възстанови в цялата страна структурите на БСД-Евролевица и да ги подготви за следващите парламентарни избори. Втората цел, която си поставят, е да създадат европейска и евроатлантическа алтернатива в лявото пространство. Тя трябва да бъде отрицание на „идеално обърканата политика" на БСП и на нейните повече от 10 години изборни загуби. Третата им цел е да изпълнят изборните листи в максимален брой общини. Не на последно място те ще се стремят да представят на обществеността своето партийно виждане за най-важните реформи в страната.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4469 |14.07.2015 Московски: Стратегията за оздравяване на БДЖ влиза за обсъждане в НС наесен . 0| 5292 |13.07.2015 „Галъп": „Атака” и АБВ под въпрос за влизане в парламента . 0| 4484 |04.07.2015 Агресивните ученици влизат в черен списък . 0| 9483 |30.06.2015 Гаф: Ангелкова застрашава влизането ни в Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads