Реклама / Ads
37| 7644 |08.03.2011 НОВИНИ

Алексей Петров избира незаконен Академичен съвет в ПУ

.
Алексей Петров
На 28 февруари Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" избра нов Академичен съвет в нарушение на закона.
 

Освен 45-членния съвет, Общото събрание на най-големия ВУЗ извън столицата избра и новия си председател, заместник председател на ОС, Контролен съвет и председател на Контролния съвет, съобщава bulgaria-news.bg.

В новоизбрания Академичния съвет преобладаващото мнозинство е на възраст 68-69 години, което е в разрез със закона за академичните длъжности. Според него, когато има избор за длъжности с 4-годишен мандат, за тях не могат да се кандидатират лица, които в срока на мандата навършват 65 години.

Новият председател на ОС проф. д.ф.н. Иван Куцаров също е надхвърлил 69 години и следователно е избран в нарушение на закона. За заместник на Куцаров е избран доц. д-р Минчо Сандалски, който е навършил 65 години, а новият председател на Контролния съвет проф. д-р Димитър Мекеров е на 66 години.

Само месец по-рано във филиала на Техническия университет в Пловдив се случи почти същото. Изборът е обжалван пред районния съд в Пловдив, стига се до решение на съда в Страсбург, който обявява избора на недействителен.
Въпреки прецедента, ОС на Пловдивския университет (ПУ) повтаря грешката и също избира в Академичния съвет хора пред пенсия.

По закон сега и в двата пловдивски университета трябва да се проведат нови Общи събрания. В ПУ новоизбраният ректор трябва да смени договорите на преподавателите на възраст над 65 години със срочни до навършването на 68 г. и чак тогава да бъде избран още веднъж Академичен съвет, чийто мандат е 4 години.

Новият ректор, както и другите 4-ма кандидати са легитимно предложени, те отговарят на изискванията на закона.
В изборите за ректор участват доц. Живко Иванов, декан на Филогогическия факултет, доц. Иван Иванов, декан на Икономическия факултет, доц. Дора Левтерова, декар на Педагогическия факултет, доц. Запрян Козлуджов, зам.-ректор по учебна дейност два мандата и единственият професор - математикът Асен Рахнев, шеф на Математическия факултет.
Избран е заместник ректорът доц. Запрян Козлуджов.

В изборите гласува и Алексей Петров, в качеството му на хабилитирано лице, доцент към Икономическия факултет.

Интересна подробност е, че доц. Дора Лефтерова е член на ЕКИПА (Европейска концепция за икономическа и патриотична алтернатива) – медийно-политическо сдружение, зад което според информации в пресата стои пак Алексей Петров.

За избор на Академичен съвет, ректор и други изборни длъжности в ПУ имат значение решенията на два отделни, но често преплитащи се властови центрове – първичните партийни организации на БСП и факултативните съвети.

Според запознати изборът на доц. Козулджов за ректор е компромис между лидерите на тези центрове – Георги Гергов и Алексей Петров. Показателно е, че съпругата на Запрян Козулджов е бивша служителка на Международен панаир – Пловдив. Освен това Гергов в момента е единствената силна фигура в Областната (пък и в градската) организация на Столетницата.

Самият Козулджов е бивш председател на първична партийна организация в ПУ и вече лобира за обявяването на Гергов за доктор хонорис кауза.

В предизборната му платформа е залегнал познатия на пловдивчани план за създаване на публично-частно партньорство за построяване на нови университетски сгради. Именно чрез такова партньорство с Община Пловдив Гергов успя фактически да приватизира Панаира.

След като Министерството на икономиката, енергетиката и туризма спечели на първа инстанция дело, с което съда постанови, че увеличаването на капитала на ”Пълдин Туринвест” (дружеството, което управлява панаира) е недействително, Гергов привидно е на път да загуби най-ценната си придобивка.

Информирани източници твърдят, че е в ход задкулисно договаряне между пловдивския олигарх и правителството на Бойко Борисов. Идеята била Гергов да замени ЦУМ срещу дялове в Панаира, които да бетонират правото му на собственост. Сградата в центъра на столицата е напълно безполезна като търговски център, но близкият приятел на Гергов, бившият премиер Иван Костов вече лансира идеята правителството да я откупи от олигарха и да върне там, в центъра на града Националния исторически музей.

Според изтоюници на Bulgaria News голяма гръцка банка, наемател на 4-ти етаж на ЦУМ си търси нов офис, тъй като получили предупреждение да опразнят помещенията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 7082 |05.03.2011 Затворници били наети да пребият Ал. Петров в ареста . 23| 6323 |21.02.2011 Ив. Петров: Странджев знае лицата зад тежка корупционна схема . 22| 8159 |20.02.2011 Р. Инджова: Аз спрях пресконференцията на Ал. Петров . 30| 4841 |19.02.2011 РЗС: Мястото на Ал. Петров е в изпълнителната власт

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads