Реклама / Ads
44| 8348 |09.08.2012 НОВИНИ

Алексей Петров "потънал" за 2 дни, магистрати искат проверка

.
Алексей Петров
Шок и ужас сред магистратите: Алексей Петров мистериозно изчезнал. Два дни съдът нямал представа къде се намира главният обвиняем по знаковото дело "Октопод”, който преди 3 седмици бе настанен за лечение в болница "Овча Купел" по негова молба и на адвокатите му.
 
Бившият съветник в ДАНС, който е обвинен като ръководител на престъпна група за рекет, бил изведен от една клиника без разрешение и знанието на магистратите. След това се появил в болницата на Софийския централен затвор, откъдето после е изписан и пратен за консултация към МВР болница. За изчезването съобщава в. „24 часа”.

Прокуратурата е разпоредила проверка, как бившият съветник в ДАНС е успял да се измъкне и кой евентуално му е помогнал да мине в нелегалност. Магистрати дори коментирали, че Трактора пробва схема за ичзезване по примера на „братя Галеви”. Възможно било Петров да предприеме подобна крачка, защото усещал, че положението му в процеса не е розово, както го убеждавала защитата в началото на делото. Доказателствата и особено свидетелските показания разкривали все повече престъпните действия на „Октопода”.

Според информация от ръководството на софийския затвор повод за изписването на Петров било негово падане край басейна, в който плувал. При преглед след това било установено, че е спукал кост на дясното си стъпало. Това обаче засега е само версия. Липсват документи, които да доказват случилото се.

За незаконното преместване на тартора на „Октопода” в Софийски градски съд разбрали на 7 август от медицинска справка, изпратена от специализираната болница за активно лечение на затворници и арестанти в София.

От писмото ставало ясно, че преди два дни, т.е. на 5 август, Алексей си навехнал десния крак и му направили рентгенова снимка, която показвала спукване (бел ред. - данни за фисура на кубоидна кост на дясно стъпало). Ден след описаното неочаквано падане подсъдимият бе в СГС във видимо добро здраве при разглеждане на мярката му за неотклонение, коментираха присъствали на заседанието, пише „24 часа”. Ден по-късно обаче в болницата на затвора преценяват, че нараняването е спешно настъпила травма, която не може да се лекува в рехабилитационна болница "Овча купел", а изисква активно лечение.

Според медицински експерти спукването се лекува единствено с обездвижване и медикаменти. Въпреки това лекарска комисия от затвора изпраща Петров за консултация в болницата на МВР, без да поиска разрешение от съда, каквато е процедурата.

"Заради противоречащото на закона преместване съдът ще наложи глоба на отговорните за това. Изпратени са писма с въпроси къде се намира подсъдимият, кога точно и при какви обстоятелства е възникнала травмата му и кой е взел решение за преместването му", коментираха за "24 часа" от съда.

По този начин два дни магистратите не знаели къде се намира основният подсъдим по наблюдаваното от Брюксел дело. От администрацията изпращаха спешни запитвания, къде се намира Трактора.

Едва в късния следобед СГС бе информиран, че Петров на два пъти в последните 2 дни е воден до болницата на МВР, където пък установили, че няма травматични проблеми от падането. След това обаче арестантът отново е приет в неврологичното отделение на затворническата болница. Мотивът за това бил, че заради навяхването трябва да му се сложи ластичен бинт и кракът да бъде в покой.

Рязкото влошаване на здравословното състояние на бившия съветник в ДАНС започна ден след като на 3 май т.г. съдът го върна за постоянно в ареста, защото заплашвал свидетели.

Петров бе настанен в болницата на затвора на 4 май заради голям бройневрологични оплаквания, както и влошено състояние на дисковата му херния. След като престоя в клиниката 18 дни, той в продължение на месец всяка седмица е воден на допълнителни медицински прегледи, сочат данните по делото. След това от 19 юли до 7 август соченият за тартор на Октопода отново бе настанен в болница - този път в "Овча купел", за рехабилитация. Така почти половината от ареста му е преминал не в килия, а в болнична стая, изчислиха запознати с делото.

За два месеца бившата барета от специализирания отряд за борба с тероризма е успял и два пъти да падне, като е получил трайни наранявания. Според данните по производството в първия случай в средата на юли Алексей получил схващане на крака, докато бил в съда. Заради изтръпването на крайника той се сгромолясал в Съдебната палата и си навяхнал четвъртия пръст на ръката.

Лекували го с поставяне на шина и медикаменти. Второто падане е станало в началото на август край басейн, в който плувал.

Алексей Петров бе арестуван при акцията на МВР "Октопод" на 10 февруари 2010 г. Заедно с него бяха задържани Марчело Джотолов, Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Антон Петров-Хамстера, Момчил Кръстев, Николай Велков и Димитър Митров - Полицая. Бившият съветник в ДАНС, Марчело Джотолов и Антон Петров-Хамстера са обвинени в организирана престъпна група с цел изнудване и рекет.

Според прокуратурата Петров е оглавявал и група за финансови престъпления с Хамстера, братята Пламен и Йордан Стоянови и бившата барета Момчил Кръстев. Срещу Алексей Петров са повдигнати 8 обвинения. Те са разделени в две дела. В първото дело Петров е обвинен в организирането и участието в престъпна група, която се е занимавала с рекет в периода от 1998 до 2004 г.

За Алексей Петров има и обвинение за опит за убийство на банкера Георги Цветанов, както и за издаване на държавна тайна. Заедно с бившата барета за членове на бандата се сочат и Антон Петров, Марчело Джотолов и Янко Попов. "24 часа" потърси за коментар за здравословното състояние на Петров адвоката му Васил Василев, но мобилният му телефон бе с включена гласова поща. Адвокат Ина Лулчева също не отговаряше на телефона си.

Полицаи водят Алексей Петров в съда на 6 август, без да има видими проблеми с крака си.

Съдия Румяна Ченалова е председател на съдебният състав, който гледа делото срещу Алексей Петров и още петима подсъдими.

 

Алексей Петров може да се върне от болницата в затвора. Това е заключението на лекарите, изготвили съдебно-медицинската експертиза на обвинения за организиране на престъпна група с цел изнудване и рекет.

 

Междувременно стартира и нов етап от войната на „Октопода” срещу свидетелите и най-вече срещу защитените свидетели. Маргарита Димитрова, бивша Михнева, нападна директно в своето предаване по Канал 3 свидетелите. В кампанията включи и бившият вътрешен министър Емануил Йорданов.

Това е очаквано поведение, защото някои от свидетелите разказаха как Михнева е получавала пари от Алексей Петров, за да го защитава и да компрометира свидетели по делото. Странно е поведението на Йорданов, чиито брат преди време разкри, че Алексей Петров и негови авери са го рекетирали, заплашвали и опитвали да съсипут бизнеса му. Точно в този период Емануил Йорданов като вътрешен министър издава заповед за назначаването на Петров в НСС, независимо, че е имало сигнали в службите за съмнителни действия на бившата барета.

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 33| 11855 |06.08.2012 Ал. Петров остава в ареста, сензационно Канал 3 го спуква от ирония . 16| 5828 |06.08.2012 Алексей Петров се изцерил от болежките . 8| 7258 |20.07.2012 Алексей Петров ще лежи в кревата на Златистия . 54| 7307 |19.07.2012 Съдът изпрати Алексей Петров в болница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads