Реклама / Ads
6| 4364 |28.09.2015 НОВИНИ

"Алфа рисърч": 63% от българите смятат бежанският поток за опасен

.
"Алфа рисърч"
Представително изследване на "Алфа рисърч" за периода 5-7 септември 2015 г. на обществените нагласи показва, че 63 на сто от българите отговарят с "да" на въпрос дали бежанският поток е опасност за страната ни. Данните от проучването представи Боряна Димитрова, управляващ партньор в социологическата агенция, на конференция "Кризата с бежанците: новите европейски политики".
 
Държавата да се бори с трафикантите на хора искат 89 процента от запитаните, 82 на сто - да се усили оградата по границите. Т.е. обобщи Димитрова, има силна подкрепа за рестриктивни мерки. Изследването отчита в същото време и голямо одобрение за социални мерки, за подобряване работата на социалните институции, за по-добри условия за бежанците - 75 на сто. За съгласуване на нашата с европейската политика за бежанците се обявяват - 44, 5 на сто от респондентите, посочи Димитрова. За пълно затваряне на границите настояват 11 процента. Обратния вариант - да се приемат бежанци без ограничения, одобряват 3,7 на сто. Категорично не се подкрепя отделянето на допълнителни пари от държавния бюджет за бежанците.

Хората с по-високо образование, средното поколение, са по-склонни да подкрепят общоевропейските решения. По-слабо образованите, най-възрастните, но и част от тийнейджърите са с изключително по-силно изразени негативни нагласи, отчита "Алфа рисърч". Според резултатите от проучването, 63 на сто поддържат квотите, 34 са против. Ще се справим успешно с проблема смятат 17, 1 на сто, ще се справим бавно - 43,3 на сто, няма да се справим, ще доведе до упадък на Европа отговарят 36, 3 процента. Настояващите за сепаративни решения са най-силни песимисти за справяне с кризата, коментира Боряна Димитрова.


Изследването регистрира ръст на страховете, радикализиране на общественото мнение, но в рамките на институционалните алтернативи, изключителна чувствителност към политическите изказвания и решения. Бежанците продължават да се възприемат като "маса", отбеляза още социологът. Тя припомни изследване за 2012-2013 г. , според което бежанците са били по-скоро непознати, неразбрани, с негативен образ за българското обществено мнение. Още тогава обаче е имало разграничение между бежанци и икономически емигранти. Основните страхове тогава по отношение на бежанците са били свързани с повишаване на престъпността, болести и зарази.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4694 |24.09.2015 50% от българите умират от сърдечни заболявания . 7| 4920 |13.09.2015 МВнР препоръча: Българите да избягват пътуване през Унгария . 9| 12216 |06.09.2015 Жената, за която ИД дава $100 000: Да се съюзим, иначе - идват при вас, българите . 2| 5021 |04.09.2015 Спецпрокуратурата с обвинение срещу българите за камиона- ковчег

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads