Реклама / Ads
0| 3923 |21.09.2016 НОВИНИ

Алфа Рисърч: Доверието в институциите ни се срина

.
България влиза в кандидат-президентската кампания със запазващо се ниско доверие към всички основни институции. Парламентът има подкрепата на едва 8% от анкетираните, главен прокурор - 10%, правителство - 16%, президент - 21%.
 

В зависимост от силата на кандидатурите и доминиращите теми в кампанията, тази постоянстваща криза на доверие може да доведе до протестен вот, или до апатия и слаба избирателна активност. Това сочи регулярното тримесечно проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 9-15 септември сред 1026 пълнолетни жители на страната. Изследването очертава основни тенденции в обществените нагласи и политическата картина в страната.

 

Фокусът върху президентската институция, която не е обвързана с текущите задачи на изпълнителната власт, дава шанс на българите да погледнат на предстоящите избори и през призмата на големите теми пред страната ни.

 

57% от гражданите с право на глас заявяват готовност да гласуват на президентските избори, а 51% - на референдума, който ще се проведе заедно с тях.

 

Напрежението, с което беше съпроводено излъчването на голяма част от президентските кандидатури, се е отразило негативно на рейтингите на Георги Първанов и лидерите на Реформаторския блок. Без поражения излизат Корнелия Нинова, Татяна Дончева, Красимир Каракачанов. Макар и с нарастваща поляризация в оценките, първо място по доверие запазва лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

Нарастваща тревожност от външно-политическата среда и умерена критичност във вътрешно-политически план доминират в общественото мнение два месеца преди президентските избори. Струпването на множество проблеми, които са различни по своята същност и респективно, по начини и възможности за разрешаване, изостря вниманието на хората. В комбинация с предстоящите президентски избори, тази ситуация поляризира общественото мнение по редица политически въпроси.

 

За последните три месеца одобрението за работата на кабинета спада леко от 18% до 16%, а в оценките за дейността на премиера се увеличава поляризацията - нарастват и положителните (33%), и отрицателните (40%) мнения.

 

Вицепремиерът Томислав Дончев и регионалният министър Лиляна Павлова продължават да се открояват като отличниците на кабинета. Позитивен тренд през периода регистрират спортния министър Красен Кралев, транспортния Ивайло Московски, енергийния Теменужка Петкова, а негативен - министрите на културата Вежди Рашидов и на икономиката Божидар Лукарски.

 

Доверието в институциите се запазва в рамките на регистрираното в няколко поредни проучвания ниско равнище. С по-значима подкрепа се ползва президентът Росен Плевнелиев, който приключва мандата с одобрение от 21% и неодобрение от 39%. Доверието в парламента продължава да е устойчиво ниско (8%). Аналогично е отношението към главния прокурор (10% положителни оценки).

 

Армия и полиция - две много важни с оглед на актуалната ситуация институции – се ползват с малко по-високо доверие. Армията (28% одобрение срещу 28% неодобрение) остава с относително най-позитивно отношение, но и тя е засегната от тенденцията на поляризация. В мнението за полицията отрицателните оценки (44%) чувствително преобладават над положителните (17%).

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6411 |19.09.2016 Д-р Андреева за Фрог: Заради недоверието на Москов към лекарите жени раждат секцио . 0| 4186 |01.09.2016 Турция сваля доверието си към САЩ заради Гюлен и кюрдите в Сирия . 2| 5192 |17.08.2016 Весела Лечева: Ген. Радев ще върне доверието в президентството . 0| 4616 |26.07.2016 Кънчо Стойчев: Голямо е недоверието към МВР и болниците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads