Реклама / Ads
25| 6994 |02.10.2013 НОВИНИ

Алфа рисърч: ДПС вече диша прахта на Реформаторския блок

.
Сближаване на електоралните позиции на БСП и ГЕРБ след период на по-ясно изразено преимущество за управляващите (17,9% за БСП и 17,1% за ГЕРБ), сочи социологическо проучване на Алфа рисърч. Тримесечните усилия на БСП да съхрани правителството в условията на непрекъснати протести, изглежда водят до изчерпване на мобилизационния й потенциал и тя вече е достигнала своя таван.
 

ГЕРБ, от своя страна, след обратното си влизане в парламента и активизирането си, възвръща част от оттеглилата се от него периферия. Тепърва обаче ще стане ясно дали това е траен процес. ДПС (6,1%) и Реформаторският блок (7%) са другите две сигурни парламентарни партии, ако изборите бяха днес.

Регулярното проучване на агенция Алфа Рисърч на обществено-политическите нагласи в страната е реализирано в периода 19-25 септември 2013 г. Изследването е представително за пълнолетното население на страната. Проведено е по метода на пряко стандартизирано интервю сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1010 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота въз основа на признаците възраст, пол и образование.

Едва 23 на сто се доверяват на правителството, а 28% - на премиера Орешарски, показват още резултатите от проучването. Рейтингът на Народното sъбрание спада до критичните 11%. За последните пет парламента няма друг случай на толкова нисък начален старт и толкова слабо сцепление между политически елит и граждани. Анализът на обществените нагласи показва и слаба подкрепа за основните политики на правителството. Дори относително най-одобряваната - социалната - се посреща с 30% одобрение и 48% неодобрение. Оценките за кадровата политика, борбата с корупцията и монополите са в рамките на критичните 12 на сто подкрепа, здравеопазването и еврофондовете - 15 на сто. Липсата на обществено доверие прави много трудни действията на правителството, тъй като поставя под въпрос водените политики, дори и в тях да има разумно стъпки, обобщават експертите. В условията на криза на институциите и политиките преобладаващата част от гражданите живеят с усещането не за стабилизация, а за неизбежни предсрочни избори.

Едва 23% смятат, че правителството трябва да управлява до края на мандата, а 76% - че е нужен предсрочен вот. От тях 37% настояват за провеждането им до няколко месеца, а други 39% заедно с европейските.

Доверието в лидерите на основните политически сили показва сходна тенденция. Положителното отношение към Бойко Борисов е 28%, към Сергей Станишев - 25%, Лютви Местан - 14% и Волен Сидеров - 5%. С одобрение сред левите избиратели се ползва и Георги Първанов, а сред десните - Росен Плевнелиев и столичния кмет Йорданка Фандъкова. Преобладаващо положително е отношението към еврокомисаря Кристалина Георгиева и омбудсмана Константин Пенчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 5275 |01.10.2013 България към ЕС: Дайте повече пари за бежанци до 2020 г. . 15| 6264 |29.09.2013 Проф. Вучков: Живков мислеше повече за бъдещето от сегашните управляващи . 3| 5087 |29.09.2013 Фандъкова: Повече от половината бежанци са вече в София . 79| 6661 |27.09.2013 Местан: ГЕРБ повече мандат за управление няма да имат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads