Реклама / Ads
1| 5127 |11.11.2016 НОВИНИ

”Алфа Рисърч: Преднината на Радев нарасна до 49.6%

.
Боряна Димитрова
Преднината на подкрепения от БСП кандидат за президент ген. Румен Радев пред опонента му на балотажа Цецка Цачева продължава да расте, сочи проучване на ”Алфа Рисърч”, поръчано от ”Нова телевизия”. За него твърда подкрепа са заявили 49.6% от участвалите в допитването.
 
Кандидатът на ГЕРБ изостава с малко повече от 10 на сто, като 39.1% от запитаните са обявили, че ще гласуват за нея. 11.3% от гласоподавателите пък са решили да се възползват от опцията "не подкрепям никого".

"Алфа Рисърч " отдава натрупаната преднина от Радев най-вече на гласувалите в първия тур за Пламен Орешарски избиратели на ДПС, като 90% от техния вот ще се пренасочи към кандидата на БСП. Подкрепата си за Радев са готови да дадат също 80 на сто от гласувалите за Ивайло Калфин и по 40% от избралите Красимир Каракачанов и Веселин Марешки.

Избирателите на ДПС увеличават преднината на Радев до 49.6%, показва проучване на "Алфа Рисърч"

От своя страна Цецка Цачева също успява да мобилизира, макар и по-ниска, допълнителна подкрепа. Тя идва основно от избирателите на Трайчо Трайков, като 56% от тях са решили да гласуват за кандидата на ГЕРБ. По "Нова телевизия" Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" уточни, че сред тези избиратели има голям резерв от гласове. Всеки четвърти, който е пуснал бюлетина за Каракачанов и Марешки също застава зад Цачева.

Двамата претенденти привличат допълнителна електорална подкрепа и по друга линия. Румен Радев е възприеман от избирателите като възможния коректив на управлението на ГЕРБ. Цачева пък се оценява като кандидатът, който няма да допусне България да се отклони от европейския си път на развитие.

Според изследването на "Алфа Рисърч", очакваният брой избиратели на балотажа е 3.6 млн. души или активност от 52.6% на база официални списъци. Относително висок е процентът на гласоподаватели, които не са решили все още за кого да гласуват – 25%. Според Боряна Димитрова, заради този висок процент, са възможни изненади на балотажа.

"Ако имаше парламентарни избори днес, ГЕРБ остава първа политическа сила, БСП е втора. Марешки по-трудно го разпознават, като политическа сила. Това, което със сигурност знаем, че едни нови парламентарния избори няма да направят по ясна конфигурация в Народното събрани", каза в заключение Боряна Димитрова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4025 |06.11.2016 Алфа рисърч: Радев-24,6%, Цачева-21,5% към 22.00 часа . 1| 4144 |06.11.2016 Алфа Рисърч: Избирателната активност е 10% към 9,30 часа . 1| 4210 |17.10.2016 Алфа Рисърч: Цецка Цачева и Румен Радев на балотаж, ДПС ще реши изборите . 0| 3964 |21.09.2016 Алфа Рисърч: Доверието в институциите ни се срина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads