Реклама / Ads
30| 7758 |04.07.2012 НОВИНИ

Американците празнуват Денят на независимостта

.
Рожденият ден на САЩ Денят на независимостта се празнува на 4 юли, денят в който текстът на Декларацията за независимост е одобрен от Конгреса. Документът обаче е подписан на 2 август 1776 г. Декларацията за независимост на САЩ е документ приет от Континенталния конгрес на 4 юли 1776 г.
 
С нея се обявява, че Тринадесетте колонии, които са във война с Великобритания от повече от година, вече не са част от Британската империя, а са „свободни и независими щати”.

 

Написана най-вече от Томас Джеферсън, Декларацията дава официално обяснение за причините, поради които Конгреса е гласувал обявяване на независимост на 2 юли 1776 г.

 

Първата годишнина от Деня на независимостта на САЩ е отбелязана особено тържествено във Филаделфия, щата Пенсилвания, където заседава правителството на новата страна. В града бият камбани, звучат оръдейни залпове. Въпреки дългата си биография, 4 юли става национален празник едва през 1941 г.

В Деня на независимостта са затворени всички държавни учреждения на САЩ. Главният американски празник се отбелязва по цялата страна с фойерверки, пикници с традиционното барбекю, чипс и картофена салата.

Декларацията заимства две теми от философията на Джон Лок: индивидуалните права и правото на революция. Известното встъпление на Декларацията, написано от Томас Джеферсън гласи: Ние считаме тези истини за видни от само себе си, че всички хора са създадени равни, че те са дарени от своя Създател с някои неотчуждими права, че сред тези права са живот, свобода и стремеж към щастие.

Декларацията завършва с думите: Ето защо ние, представителите на Съединените американски щати, в Общия конгрес, събрани, обръщайки се към Върховния съдия на света за нравствеността на нашите намерение, в името и с властта на добрите хора на тези колонии, тържествено оповестяваме и обявяваме, че тези Съединени колонии са и по право трябва да бъдат свободни и независими щати … И в подкрепа на тази декларация, с твърдо упование в покровителството на божественото Провидение, взаимно си заклеваме нашите животи, състояния и свещена чест.

 

На този ден се отбелязва всяка година и даряването през 1884 г. от народа на Франция на народа на САЩ на "Статуята на свободата". Тя е висока 92 метра, с тегло 255 тона и създадена от скулптура Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел.

Съединените американски щати се състоят от три несвързани помежду си части. Административно страната е разделена на 50 щата и 1 столичен федерален окръг. Столицата на САЩ е Вашингтон. Населението на САЩ е 281 милиона жители. От 1990 г. до 2000 г. е нараснало с 33 милиона души.

Начело на федеративната република стои президент, избиран за четири години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на Конгреса, съставен от две палати - Сенат и Палата на представителите. САЩ създава 22% от световната промишлена продукция, осъществява 14% от международната търговия, водач е в разработването и усвояването на най-нови технологии.Свой Ден на незамисимостта честват около 80 страни в света. От нашите съседи такъв национален празник имат Турция и Македония.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 57| 8492 |21.01.2012 Симеон и Маргарита празнуват златна сватба, но скромно заради кризата . 3| 5620 |05.07.2011 Денят на наградите „Заедно” . 16| 6049 |07.06.2011 Рано настъпва денят на българската свобода от правителството у нас . 51| 14571 |09.05.2011 9 май - Денят на Европа или День победы

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads