Реклама / Ads
5| 6616 |18.09.2017 НОВИНИ

Анализ: Къде са преразходите в бюджета на НЗОК?

.
Защо за поредна година НЗОК се отчита с огромен дефицит? Frognews.bg потърси мнението на здравния експерт Аркади Шарков. Публикуваме неговия обстоен анализ за състоянието на Националната здравноосигурителна каса.
 

Каква е ситуацията?

 

Разходите за здравеопазване растат не само в България, но също и по света. Причините за това са много – ранното диагностициране, превенцията, навлизането на нови здравни технологии и др. Всичко това води до покачване на средната възраст, а също и до покачване на преживяемостта при някои заболявания, считани до скоро за смъртоносни в краткосрочен план.

 

Недостиг на бюджета на НЗОК се очертава в направленията като болнична, дентална и специализирана медицинска помощ, а също и лекарства. Най-голям е недостигът в болничната помощ – 218 млн. лв., следван от лекарствата (кумулативно) за домашно лечение и за онкология – приблизително 214 млн. лв. Резервът на НЗОК може частично да покрие недостигa на средства, като от непокритите разходи остават около 135 млн. лв.

 

Къде е проблемът?

 

Ежегодното увеличаване на разходите за лекарства и ирационалното им вписване в Позитивния лекарствен списък (ПЛС) е един от тежките проблеми на системата. Обществена тайна е, че зад вкарването на редица скъпоструващи лекарства в списъка, стоят лобистки интереси на международни фармацевтични компании, прокламирани през определени организации, които твърдят, че работят в полза на пациентите. Интересното е, че на немалка част от тези пациентски организации дейността е свързана единствено с лекарства, вместо права на пациентите.

 

По отношение на разходите за онкологични медикаменти правителството можеше да предприеме ценни мерки, като въведе автоматичните смесители за разтворите. Смесителите можеха да спестят около 2 млн. лв. годишно от бюджета за онкологични лекарства, технологията им позволява един разтвор да може да се използва за повече от 1 пациент, вместо неупотребеното количество медикамент да бъде изхвърлено. Тази политика не бе приета, благодарение на голям отпор от страна на болниците, в чийто интерес не се вмества оптимизация на средства.

 

По отношение на разходите за лекарства в програмата на правителството бе заложено провеждането на про-генерична политика с цел оптимизация на средствата за медикаменти. В ПЛС, например, за различни заболявания се предлагат както и скъпо струващи оригинални медикаменти, така и евтини генерични медикаменти с едно и също международно непатентно наименование. Това създава предпоставки за лекарите да изписват скъпото оригинално лекарство, поради известни зависимости към фармацевтични компании. Нуждата от преформулиране на съдържанието на този списък е повече от належаща.

 Източник: НЗОК, Обяснителна записка към бюджет 2016 г.


Какво е решението?

 

Рационалното решение към момента е да се върви към реформа в посока про-генерична политика, което ще доведе до икономии от мащаба за бюджета на НЗОК, както и ще увеличи достъпа до лекарства за определени социални групи, които са в риск от отпадане от системата, поради финансов недостиг. Такъв тип политики се провеждат в най-богатите икономики в Европа, като Германия, Холандия, Великобритания и франция, а позитивните ефекти вече са посочени в научната литература.

 

Що се касае до разходите за онкологични заболявания – много е важно правителството да предприеме политика по въвеждане на т.нар. смесители, които целят оптимизация на разтвор (медикамент), с цел по-нататъшното му използване при други пациенти.

 

Автор: Аркади Шарков


 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5183 |15.09.2017 Вижте къде ЧЕЗ ще спира тока . 0| 4479 |08.09.2017 Вижте къде ще спира токът . 0| 4409 |06.09.2017 Вижте къде спира водата в столицата заради ремонти . 0| 5530 |01.09.2017 Вижте къде заради ремонти няма да има ток в периода 4-8 септември 2017 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads