Реклама / Ads
19| 4172 |20.01.2021 НОВИНИ

Анализатори пак прогнозират: Няма да може да се сформира правителство

.
Андрей Райчев и Христо Панчугов
Политолог и социолог смятат в студиото на bTV предизборни и следизборни неизвестни на фона на пандемия. За пръв път у нас ще се проведат избори в подобни условия. Андрей Райчев и Христо Панчугов смятат, че в момента съществуват много неизвестни, а от развоя на изборите зависи и състава на бъдещия парламент. И двамата категорично заявиха - сформирането на правителство ще бъде трудно.
 

Панчугов отправи критики към президента Румен Радев, като нарече консултациите на "Дондуков 2" безсмислени. Според него от тях е можело да има смисъл, ако те не са били публични.

 

"Румен Радев избра датата 28 март под увереността, че това ще обслужва опозицията. Тогава не съобразиха нито пандемията, нито подготвеността на ЦИК да въведе машинното гласуване. Вследствие на това се сетиха да направят консултации. Те щяха да имат смисъл, ако не бяха публични и се бяха случили миналата година“, коментира политологът.

 

"Радев не е правил сметки. Той беше взел глупаво решение. Консултациите щяха да имат смисъл, ако не бяха публични. Не да се канят всякакви малки знайни и незнайни партии, които да се упражняват върху Изборния кодекс. Това беше вредно", смята Панчугов.

 

Той определи съществуващите съмнения за честността на изборите като най-опасното нещо.

 

"Всички партии са участвали в същата система. Тези проблеми са от години. Никой не се сети да направи необходимите стъпки, за да я промени", категоричен беше Панчугов.

 

Той също определи предложенията за промени като "екзотични" непосредствено преди изборите.

 

"Големият въпрос е как изглежда алтернативния модел, за който всички говорят, но никой не може да го олицетвори. Недоволството на българските гражадни беше очевидно и впреки това нито един от наличните политически субекти не можа да намери формулата", посочи още Панчугов.

 

"Много е важно да се убедим, че изборите не са фалшиви", заяви Райчев и допълни, че вероятно това е причината за призива, отправен от Корнелия Нинова.

 

"Последните кметски избори дадоха много поводи да се мисли, че са фалшиви. Виждаме по съдбата на една стара демокрация, каквато е САЩ, какво се случва, когато половината население мисли, че изборите са нечестни. Хората трябва да са сигурни", заяви Райчев.

 

Той обаче определи хода на Нинова за публично заявената покана като "пропагандна".

 

"Предложение не се прави по телевизизята. Така се прави, не когато иска такова сдружение, а когато искаш хората да разберат, че го искаш", коментира Райчев.

 

"Консултациите бяха откровено безумие", поде Панчугов по повод проведените на "Дондуков 2" разговори и допълни:

 

"Аз бих отложил за максимално късна дата изборите, за да стане ясно на всички, че е нужно да се състави план", отсече Панчугов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 3625 |20.01.2021 Говорителят на Кремъл: Арестът на Навални е вътрешен въпрос. Няма да слушаме чужди държави . 10| 3265 |20.01.2021 В НС одобриха сделката с акции на ПИБ, няма да отиде в прокуратурата . 21| 5092 |19.01.2021 Георги Харизанов: Нямам причина да се чувствам вентилатор . 28| 6882 |19.01.2021 Доц. Стойчев: Слави няма харизмата на Сакскобургготски и Борисов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads