Реклама / Ads
19| 6622 |15.02.2016 НОВИНИ

Анализатори: Решението на Борисов за "Хемус" е с международен контекст

.
Първан Симеонов и Нено Димов
Първан Симеонов и Нено Димов коментираха ядовитите думи на Бойко Борисов за прекратяването на общественната поръчка за автомагистрала “Хемус”, с които той отрича спирането на търга да е продиктувано от външни посолства и определя тези мълвви в медийното пространство като натиск върху правителството от богати хора, които са си направили телевизии и вестници.
 
Според политолога от Галъп Интернешънъл Симеонов вероятно не става дума за диктат от чужди посолства, но решението определено има международен контекст. Напоследък, според него, управлението на Борисов е загубило “леко” от прозападната си легитимност и той е принуден да балансира между различните кръгове в държавата – прозападните и тези, които наричаме “КОЙ”. А що се отнася до емоционалния му стил, ние го наблюдаваме от няколко седмици, каза Симеонов. Той смята, че Борисов реагира емоционално, защото “го настъпват по мазола” ежедневно. Политологът се конкретизира, че има предвид желанието на някои сили за дестабилизация на правителството, което притеснява Борисов.

Председател на Института за дясна политика.Нено Димов също смята, че има опити за дестабилизация, но той е убеден, че ако в момента има избори, най-вероятно те пак ще бъдат спечелени от ГЕРБ. “И БСП и ДПС, на които им предстоят конгреси, изобщо не са в кондиция в момента”, каза експретът. Според него ДСБ е единственото живо от Реформаторския блок. Радан Кънев, обаче, е предпочел партийните пред държавните интереси в момент, когато те са се различавали едни от други. Този ход е бил добър за ДСБ, но не е и за държавата. В този смисъл, ако и Борисов реши да върви спорид интересите на партията си, ще отидем към дестабилизация на държавата и ще загубим поне една година, добави Димов.

По отношение на риска от тежък военен и политически конфликт в Сирия Първан Симеонов смята, че инстинктът на Борисов го води към балансьорска позиция, за да задържи България настрана от такъв конфликт. “Първо, той никога не е затварял плътно вратата към Русия. Второ, инстинкът го води към добри отношения с Ердоган, който държи язовира с бежанци. Трето, самият Борисов напоследък малко сменя и тона, с който говори и като че ли се опитва да се дължи близо и до онези по-радикални източно-европейски лидери, които действат по-твърдо, по раионално”. Анализаторът отбеляза, че и премиерът, и външният ни министър вече говорят така, което е в синхрон с обществените настроения, а те в цяла Европа сега са национално-консервативни.

Нено Димов обясни как се отразява това на наш терен. Той изрази мнение, че конфликтът между Местан и Доган не е плод на протурско и проруско разделение, а на вътрешнопартиен проблем в ДПС. Тук Димов подчерта, че заемайки балансьорска позиция, Борисов е в правилната държавническа позиция в момента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 6084 |15.02.2016 Смилов: Борисов разбира, че сдвояването му с Пеевски е пагубно . 3| 4340 |15.02.2016 Борисов се застъпва за Гърция пред Вишеградската група . 56| 16443 |15.02.2016 Само във Фрог: Борисов пратил експерт в Москва за МиГ-29 . 22| 5152 |14.02.2016 Борисов потърси подкрепа от Меркел за блокадата по границата с Гърция

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads