Реклама / Ads
3| 4472 |19.05.2015 НОВИНИ

Анализатори: След 4 мандата кметовете губят чувство за мяра

.
Домът на хасковския кмет Георги Иванов Източник: бТВ
Проблемът с „мъртвите души" е особено голям на местните избори. Контролът трябва да бъде на ниво кметство. Проблемът е особено изразен в по-малките населени места, където става организирано преселение от едно селище или община в България в друго. Нещата са достигнали до пълни безумия. Как е възможно на един адрес, в една порутена къща да бъдат регистрирани 30-40 или 50 избиратели.
 
Това коментира социологът Михаил Мирчев пред БНР и допълни, че това е пълен абсурд на ниво местно кметство и администрация, защото има държавни стандарти колко човека могат да живеят на определени квадратни метри.

Разкритията за финансовото състояние и имущество на някои кметове, което фокусира медийното и обществено внимание, не е случайно и то представлява компроматна война. Обусловено е от факта, че местният вот е след 5 месеца. Когато кметът е бил на власт 4 или 5 мандата, той е дал доста основания за такава компроматна война. Това е част от масираната политическа война, каза Мирчев.

Между кметовете, които са влезли във фокуса на публичното внимание, има нещо общо. Хасковският и петричкият кмет имат по 3-4 мандата, което значи, че те пребивават продължително в местната власт. В края на 3-тия или 4-тия си мандат те загубват чувство за мярка и започват да демонстрират благополучие. В Пазарджик и Хасково това беше най-видимо, заяви политологът Димитър Димитров.

Повечето от тези имена на кметове, които са публично обсъждани, са независими кандидати и нямат зад себе си партийна принадлежност. Ще настъпи доста ожесточена предизборна битка в някои общини и тя ще се съсредоточи върху подмяната на кметове с няколко мандата.

Според двамата анализатори ДПС има интерес да подкрепи избора на Реформаторския блок за кмет на София - Соломон Паси, защото знаят, че той е скандален и неизбираем кандидат и по този начин от Движението ще „натопят" РБ. Затова и от ДПС са побързали да го направят.

Според Димитров настоящият кмет на столицата - Йорданка Фандъкова - ще бъде преизбран: Затова няма смисъл да се коментира кой ще застане срещу нея. ДПС обаче е готово да направи всичко, за да дискредитира сегашното правителство.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5071 |19.05.2015 Т. Дончев: Парите от ЕС намаляват след 2020 г. . 10| 6673 |18.05.2015 Следователката по тефтера « Златанов » е иззела и тефтерите от КТБ? . 2| 4575 |18.05.2015 Пиян изпадна от колата си, след като се заби в канавка . 7| 7579 |17.05.2015 Жена почина след раждане в столичната клиника „Д-р Щерев“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads