Реклама / Ads
16| 4446 |14.03.2020 НОВИНИ

Ананиев и Маринов с пояснения за новите мерки срещу COVID-19

.
Кирил Ананиев, проф. Кантарджиев и Младен Маринов
В няколко медии е излязла само първата заповед, която бе много по-строга от втората. Нашата цел е да няма струпване на много хора на едно място. Това е целта на тази заповед.
 

Това обяви на брифинг в Министерски съвет здравният министър Кирил Ананиев по повод заповедта за налагане на противоепидемични мерки в страната.

 

"Ще повторя отново заповедта. Преустановяват се посещенията в увеселителни и игрални зали, дискотеки, барове, ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения, кафе сладкарници и големи търговски центрове тип МОЛ, с изключение на банковите и застрахователните офиси, хранителните магазини и аптеките в тях. На ресторанти и заведенията за бързо обслужване се разрешават доставки на адрес при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. Всички търговски дейности, неупоменати по-горе, продължават да функционират по досегашния ред при строго спазване на санитарно-хигиенните изисквания. В моловете могат да работят единствено хранителните вериги, аптеките, дрогериите и банковите офиси. магазините по търговските улици - за дрехи, за обувки, строителни магазини, фризьорски салони, могат да работят, като се спазват строги хигиенни изисквания и не допсукат струпване на много хора. Ако установим струпване на хора, магазините ще бъдат затваряни", разкри Ананиев. 

 

"По отношение на сватбите в малцинствените групи ще наложим по-строг контрол, за да няма струпване на много хора",увери от своя страна вътрешният министър Младен Маринов. "Удължаваме срока за издаване на лични карти и шофьорски книжки с 6 месеца. Това означава, че ако днес ви изтича картата, тя ще важи още месеца и така няма да има струпвания пред гишетата за издаване документи. Същото важи и за документите за газовите уредби - удължаваме срока за прерагистрация до месец май. Призовавам всички хора да не вярват на никой друг освен на органите на МВР. Тук става въпрос за телефонните измамници. Установили сме единични случаи на опити да се казва, че има близки, които са с коронавирус и трябват пари, за да бъдат настанени в болници.  Всеки да звъни на телефон на 112 и там ще получи нужната информация. Вече има задържани за неспазване на карантина. Вчера в парламента бяха приети промени в Наказателния кодекс, които бяха необходими и ще свършат работа. Работим с пълен капацитет. Получаваме сигнали за опити за спекула с цените на хранителни продукти. Реагираме на всички сигнали. Икономическа полиция работи и няма да допуснем никой да спекулира със страховете на хората", категоричен бе Маринов. 

 

"Не затваряме хотелите по курортите. Там даваме възможност на собствениците да организират кетъринг по стаите и да няма събирания в ресторанта на комплекса. Същото важи и за магазинчетата за сувенири и цветя. Там говорим за личната дисциплина собствениците, които не трябва да допсукат струпване на хора в магазините си. Ако установим такова струпване, ще затваряме магазините. Мерките са преценени.

Предпочитаме да ги въведем сега, вместо след няколко месеца, когато може да ни струва много по-скъпо. Мерките са прецезирани и не спират работата на икономиката. Ако се прецени, че има пик на заразата, може да втърдим мерките и обратното, ако има спад, можем да отменим част от мерките. Към момента наложените мерки са гъвкави и не мога да кажа, че спират живота в държавата. Пак ще повторя, че те са прецезирани и целта им е да не се допуска струпване на хора", повтори Ананиев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 11835 |11.03.2020 Арман Бабикян: Имам въпроси към Борисов, Ананиев и отговорните ”касиери” на здравеопазването . 6| 5657 |08.03.2020 Драгомир Стойнев: Кирил Ананиев и Даниела Дариткова да подадат оставки . 3| 3874 |08.03.2020 По заповед на Ананиев - болниците в Плевен и Габрово под карантина . 6| 4266 |07.03.2020 Таско Ерменков: Протестите на сестрите бяха провокирани от бездействието на Кирил Ананиев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads