Реклама / Ads
5| 3969 |04.10.2019 НОВИНИ

Ананиев отрече да е лъгал медсестрите, оправда се с НЗОК

.
Кирил Ананиев
Здравният министър Кирил Ананиев отговори на декларацията на лидера на БСП Корнелия Нинова. Червената лидерка попита защо премиерът Бойко Борисов е излъгал за сумата, заделена за заплатите на медицинските сестри.
 

"Министър-председателят Бойко Борисов не е излъгал никого, нито аз. 86 млн. лв. бяха осигурени за системата, като преобладаващата част от тях, отидоха за заплати. С отчета за месец септември, ние ще видим реалните цифри. На тримесечие се дават тези отчети. Това, че НЗОК е осигурила 50 млн. лв. е факт, защото има решение на Надзорния съвет и има анекс към рамковия договор. Искам да ви кажа, че Министерският съвет може да предоставя средства само по законов ред", заяви Ананиев.

 

Той обясни, че когато са били отпуснати първите 30 млн. лв, се е достигнало ниво на финансиране на дейностите "извън задължителното здравно осигуряване". Понеже протестите на здравните работници продължили, Министерският съвет взел решение сумата бъде 50 млн. лв., като трябвало да се събере информация от лечебните заведения. "И да видим дали сме стигнали до тавана, максималния размер, който законно можем да ги предоставим. Тогава се установи, че тези 6 млн. лв. са единствената сума, която можем да предоставим", каза още Ананиев. Той посочи, че от здравното министерство възнамерявали да се обърнат и към Европейската комисия заради казуса.

 

Ресорният министър в крайна сметка се оправда с изказване на представители от НЗОК. Според него колегите му от здравноосигурителната каса твърдят въпросните 50 млн, предвидени от касата, нямат нищо общо с 50-те млн., приети от Министерския съвет. Ананиев е категоричен, че това не е така. От думите му се разбира, че отговорността била на НЗОК, тъй като тя имала договор с всичките лечебни заведения за болнична помощ и това е инструментът, с който парите могат да отидат до всички.

 

"Ние имаме договори по наредба 3 само със 147 лечебни заведения. Няма как да подкрепим всички медицински сестри в държавата. Това решение е взето съвсем аргументирано и точно от нашите колеги от НЗОК", допълни още министърът на здравеопазването.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3736 |04.10.2019 Министър Ананиев ще отговаря на депутатски въпроси за заплатите на мед. сестри . 0| 4384 |26.09.2019 Ананиев разговаря с шефовете на болници, в които сестрите подадоха оставки . 3| 4404 |24.09.2019 Настимир Ананиев: И избиратели на ГЕРБ ще подкрепят Манолова в София . 9| 6556 |20.09.2019 Анна Заркова: Аз ли имам халюцинации или Кирил Ананиев е ял халюциногенни гъби

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads