Реклама / Ads
9| 4808 |24.06.2020 НОВИНИ

Ананиев: Удължава се епидемичната обстановка до 15 юли, без нови мерки

.
Източник: БГНЕС
Здравният министър Кирил Ананиев дава допълнителна информация за удължаването на епидемичната обстановка до 15 юли, на извънреден брифинг в Министерски съвет. От 9 юли тази година се отчита значително завишение на броя на дневните случаи в страната, показва направения анализ, заяви здравният министър.
 

Увеличението е от 3,2 пъти. През този период е увеличен и броят на лабораторните изследвания на българските граждани за коронавирус. Той уточни това, тъй като за първите две седмици на юли са се правили средно 1200 проби, след това вече около 2000 проби средно дневно ниво.

 

Тревожно е и увеличаването на заразяването сред медицинските специалисти, каза Ананиев.

 

Предприети са незабавни мерки за откриване на източните на инфекциите, с цел ограничаване на разпространението на вируса.

 

Сред основните изводи е, че COVID-19 представлява сериозна опасност за обществеността. Все още няма специфична профилактична мярка за вируса, няма ваксина или лекарство. Причинителят е вирус с неизвестен произход и инфекциозност.

Ананиев уточни, че няма да се въвеждат нови или стари строги мерки. На първо място остава забраната за влизане в страната на лица от държави с висок риск. Остава носенето на маски на закрито, ограниченията на събиранията и масовите мероприятия.

 

"Силно ще завишим контрола. Новата най-важна насока – много строг и повсеместен контрол", подчерта министърът.

 

Целта е хората да спазват мерките, а не да събираме глоби, заяви министърът.

По отношение на детските градини, дадени са инструкции на персонала да няма струпвания между децата, да има дистанция. Засега няма притеснителна информация, уточни той.

 

Рискова е средата в парламента. Седалките са на не повече от 20- 30 см. Ще трябва да се проведе разговор с председателя на парламента. Много са близко, трябва да се измисли организация за присъстие, каза Ананиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4917 |19.06.2020 След протест на майките от ”Системата ни убива” - удължават валидността на ТЕЛК решенията . 12| 5622 |10.06.2020 До края на юни удължават извънредната епидемична обстановка . 16| 6060 |10.06.2020 Борисов обсъжда с НОЩ удължаване на извънредното положение . 2| 4382 |08.06.2020 Удължаваме мярката 60/40 до септември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads