Реклама / Ads
22| 8732 |02.03.2010 НОВИНИ

Ъндърграундът помагал на МВР, но преди главния секретар Борисов

.
Иво Карамански-Кръсника в едно от безкрайните си посещения в съда
Поли Пантев, Иво Карамански, Младен Михалев-Маджо, Красимир Маринов-Маргина и Пламен Галев са сътрудничели на МВР, но не и в периода, в който Бойко Борисов е бил главен секретар в службата. Това обявиха от вътрешното министерство след проверка, провокирана от информация в медиите, че ъндърграундът е сътрудничел на полицията докато премиерът е бил на ръководния пост.
 

По повод публикации в медиите в дирекция “Информация и архив” и дирекция “Човешки ресурси” на МВР е извършена проверка за съпричастност към структурите на министерството на Пантю Тотев Пантев, Николай Андреев Маринов, Красимир Андреев Маринов, Ангел Христов Христов, Пламен Бориславов Галев, Константин Димитров Димитров, Иво Александров Карамански и Младен Йорданов Михалев, съобщиха от пресцентъра на МВР.Установено е, че в дирекция “Информация и архив” се съхраняват данни за:

Пантю Тотев Пантев - сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел “Криминален”, за периода 1986 - 1992 г.
Иво Александров Карамански - сътрудничил на Софийско градско управление на МВР, отдел “Криминален”, за периода 1985 - 1992 г.
В дирекция “Човешки ресурси”- МВР се съхраняват данни за:
Иво Александров Карамански - като състезател по кану-каяк е служил като волнонаемен в отдел “Физкултура и спорт” през 1982 г.
Младен Йорданов Михалев - като състезател по борба е служил като старшина в отдел “Физкултура и спорт” за периода 1986 - 1989 г.
Красимир Андреев Маринов - като състезател по борба е служил като старшина в отдел “Физкултура и спорт” за периода 1985 - 1987 г.
Пламен Бориславов Галев – започнал работа в системата през 1988 г. като милиционер в РУ-Станке Димитров към ОУ на МВР Кюстендил, служил в СОБТ в ЦСБОП до 1997 г.
Ангел Христов Христов - като милиционер служи в СОБТ от 1990 г., след това работи в РЗБОП при РДВР Кюстендил и в ЦСБОП до 1998 г.
За останалите двама няма данни за съпричастност към структурите на МВР.

Oперативните служби трябва да вербуват хора точно от подземните среди, обединиха се спецове по темата. Никой не може да каже дали е вярно, че всички лица от ъндърграудна, които са обявени по медиите като нещатни оперативни работници, са били наистина такива, обяви по-рано днес по БНТ Красимир Райдовски, бивш директор на пресцентъра на кабинета “Виденов”. Оперативните служби трябва да вербуват хора точно от подземните среди, добави ген. А. Атанасов, бивш шеф на НСС и депутат от ДСБ.

Секретните сътрудници обаче нямат карти, те трябва да бъдат полезни именно с факта, че никой не знае за тях. Братя Галеви напр. са били служители на ГДБОП, докато не били отстранени заради побой, напомни Атанасов. Друго е ако е осъществена някаква вербовка и той е използван като източник на информация, каза още Райдовски.

Мит е, че секретните сътрудници, ако извършат престъпление, могат да бъдат спасени, потвърдиха и двамата.

Секретните източници на информация е друга категория; за нея са наясно само този, който е осъществил вербовката и контрольора, друга информация няма, обясни Райдовски.

Обстоятелството, че Р. Петков не каза, какво са си говорили с братя Галеви, значи, че не то е за казване, обяви Атанасов. Защо Ив. Костов не даде на Ал. Петров да си прочете протоколите, репликира Райдовски в отговор.

Оплитането на старите с новите структури не водят до нищо добро, каза Атанасов. Хора, които съсипаха съдби и разсипаха семейства, трябваше да бъдат изправени и съдени, а те и до днес ходят по студията и дават акъл, каза Атанасов и даде пример със Цв. Цветков.

Ако някой тръгне по следите на тези събития, ще стигнем до тези, които направиха 10-ти ноември, каза Райдовски, който познавал половин България, а другата половина знаела него.

Понякога се вадят притоплени манджи, за да се отклонява вниманието на хората от други неща, съгласиха се и двамата.

Накрая по темата се включи и премиерът Б. Борисов по телефона. Около службите трябва да има спокойствие, каза той. И Галеви са били милиционери, офицери, барети, но по мое време не са били агенти, каза той.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4939 |16.02.2010 Задържаха висш полицай; подпомагал организирана престъпна група . 0| 5606 |07.02.2010 Християните за последно ядат блажно преди Великите пости . 33| 6263 |06.02.2010 Първанова говорила с премиера седмици преди изслушването на Желева . 6| 5204 |28.01.2010 Кунева се връща в Брюксел преди да си е тръгнала?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads