Реклама / Ads
4| 10220 |10.11.2017 НОВИНИ

М. Андреев пред Фрог: Борисов води фейкполитика, размахва пръст на тези, които го пришиват към Пеевски

.
Методи Андреев
Премиерът Бойко Борисов води фейкполитика. Той размахва пръст на тези, които смята, че го пришиват към модела КОЙ и Делян Пеевски. Това каза през Фрог нюз бившият депутат от ГЕРБ Методи Андреев по повод предложението на премиера да падне давността върху престъпленията, свързани с приватизацията. Ето какво още сподели той:
 

-  Г-н Андреев, миналата седмица, докато обикаляше провинцията, премиерът Бойко Борисов каза, че смята да премахнат давността върху престъпленията, свързани с приватизацията. Изненада ли ви това предложение?

 

- Първо - тази идея изобщо не е нова. И второ - е много добра. Ако може да стане, това ще е добре за държавата. Защото по този начин ще стане ясно как е протекъл прехода у нас, как е станала приватизацията  и кои са се облажили от нея. В интерес на истината, обаче  смятам, че това изказване на премиера, може да бъде отнесено към т. нар. фейкновини. Тоест симулиране или заблуждение. Първо - явно това е едно спорадично решение на премиера, най-вероятно раздразнен от нещата, които разтърсиха държавата - като законът „Магнитски “, пришиването му към модела КОЙ и Делян Пеевски. Явно Борисов търси реванш срещу тези, които според него стоят зад въпросните „зловредни“ твърдения.

 

- Защо смятате, че става дума за спорадична идея?

 

- Борисов щеше сигурно да бъде малко по-обран и по-предпазлив с това предложение, ако знаеше какво точно се случи в 43-то Народно събрание. Тогава по предложение на ГЕРБ беше направена много сериозна промяна в закона за приватизацията  и за следприватизационния контрол. Беше премахнат много важен Параграф 8. Неговият смисъл беше, че ако след приватизацията  договорите не се спазват, държавните органи могат да предприемат действия за законна ипотека и налагане на обезпечителни мерки по ГПК  върху имуществото на приватизираното дружество и върху имуществото на купувача. С една дума може да се конфискува предприятието. Това беше смисълът на Параграф 8.

 

- Какво стана с него?


- По предложение на ГЕРБ, този Параграф беше отменен с мотив, че ЕП имал директиви, които изискват това да се случи.

 

- При това положение не си ли противоречи Борисов с решенията, които взима неговата партия в парламента?

 

- Затова казвам, че като е станал рано-рано сутринта, някой му е подхвърлил някаква идея и той без да е проучил нещата от  предишният парламент, взе че изказа тази голяма идея. Това е симулативна политика, която заблуждава хората.

 

- Но това не изключва предложението на Борисов да стане реалност?

 

- Хипотетично да предположим, че това се случи. Като разгледаме тези приватизационни  сделки, ще установим, че някои държавни служители са си превишили правата и набавяйки облага за себе си, са продали на загуба някакъв държавен актив. По подобен закон на тези държавни служители би могло да им се предяви обвинение.

 

- А какво ще стане с приватизаторът , т. е. с този, който е купил държавен имот но в ущърб за държавата?


- Нищо няма да стане. Защото единствената възможност да има за него последствия беше отменения от ГЕРБ Параграф 8. Този Параграф вече не съществува и ако не го възстановят, тогава на некоректния купувач никой нищо не може да му направи. Просто държавата не може да си потърси вересиите. Да погледнем и от друга страна. В миналият парламент група народни представители, включително и от ГЕРБ, внесохме един закон за изменение и допълнение на НК , в който наред с предложението да се отмени давността на престъпленията, извършени по време на комунистическия режим, ние предложихме да се отмени давността и за редица тежки престъпления, много от които са извършени по време на прехода - за източването на банките,  за контрабандата по време на Югоембаргото, включително и за приватизацията. Тогава в правната комисия тези предложения бяха  отхвърлени  с мотива, че противоречат на принципите в наказателното право, а именно, че не може със задна дата да предявиш претенции. Единствено мина давността на престъпленията по време на комунистическия режим. Тогава, обаче главният прокурор атакува и това предложение  в КС. Първият му мотив беше, че в случая се нарушава една конституционна норма от чл. 31, ал. 7, съгласно която Конституцията  определя съставите на престъпленията, за които наказателното преследване е неограничено, независимо от давността. Т. е. в Конституцията са посочени всички възможни престъпления, за които може да се поиска отпадане на давността. Сега би трябвало със същият мотив той да атакува евентуално и предложението на Борисов. Накратко казано - има конституционни и политически пречки идеята на премиера да се реализира. Освен това ГЕРБ вече показаха съвсем друго отношение към този проблем.

 

- Сега Бойко Борисов може да демонстрира своята решимост за разследване на приватизационните сделки, при които не са спазени законите. Такава сделка би могла да е приватизацията  на БМФ, нали?

 

- Точно така. Валери Симеонов защити държавния интерес и доказа, че при тази сделка държавата е била ощетена. Сега, обаче след решението на тричленният  състав на ВКС, браво на съдиите, държавата, в лицето на финансовият министър Владислав Горанов,  трябва да отправи иск към БМФ  и братя Домусчиеви  да изплатят неустойката по неизпълнение на следприватизационния договор в размер на над 50 млн. лв.  Така, че очакваме Владислав Горанов, който е приятел  на Кирил Домусчиев,  да поиска парите. Отделно от това, трябва да се направи проверка как е извършена приватизацията на БМФ. Защото тя е станало по време на тройната коалиция, което не е чак толкова назад във времето. Не е паднала никаква давност. Сега са на ход правителството, Бойко Борисов, Владислав Горанов и Сотир Цацаров. Прекрасен повод има премиерът да покаже, че държавата има воля да търси истината, независимо кой е нарушил приватизационните договори. Ако за ГЕРБ всичко това е било от значение, защо направеното от Борисов предложение не се случи още по време на първия му кабинет? За подобна политика ГЕРБ щеше да получи адмирации от всички.

 

- Защо не са го направили още тогава?


- Трябва да питате Борисов. В крайна сметка в България нещо става, само ако е политически мотивирано. Премиерът е изнервен напоследък. Това създава в него желание за реванш. В него се задействат имунни инстинкти и търси начин да избие напрежението. За това прехвърля топката в отсрещното поле. Може според него, тези които го нападат, да са свързани с тази престъпна приватизация, за която се говори от много години.

 

- А може ли Борисов просто да им размахва пръст?


- Напълно е възможно и това. Да им казва: Ей, момчета, внимавайте, че ние тук може да направим ... Голям въпрос е къде беше досега прокуратурата? Ако някой твърди, че приватизацията у нас е престъпна, не съм аз човекът, който може да го докаже. Има органи. Приватизацията  се развиваше по времето на няколко главни прокурори-Татарчев, Филчев, Велчев. Защо през всички тези години прокуратурата си траеше? Този въпрос също трябва да бъде обяснен. Като ще махаме давността за престъпленията по време на приватизацията, ми дайте да махнем и давността върху престъпленията, извършени по време на ембаргото. Т. е, когато се наливаха основание на бандитският капитализъм.

 

- Мафията здраво захлеби  оттам.


- Така беше. Нека да махнем  давността върху престъпленията, свързани с източването на български банки. Пък може да дойде прокуратура, която да разгледа сериозно тези престъпления. България е малка държава и всичко се знае. Има достатъчно факти и информация в службите. За това смятам, че Борисов води фейкполитика  и размахва един пръст, той си знае на кой. В същото време се опитва да каже на хората: Вижте ме сага, аз съм целият в бяло. И ако това негово предложение падне от КС, нали знаете какво ще каже?!

 

- Какво?


- Ние го искахме, а КС не го реши. Такива предложения могат да станат факт само, ако има воля за конституционни реформи.

 

Интервю на Катя Илиева

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4439 |10.11.2017 Захариева: С Гърция се водят разговори за паметника пред НДК . 4| 5665 |10.11.2017 Джамбазки пред Фрог: Само безродник може да се срамува от българския лъв . 0| 4121 |10.11.2017 Дадоха 150 000 евро гаранция за председателката на каталунския парламент . 8| 7632 |10.11.2017 Проф. Б. Димитров за Фрог: Протестът на Гърция за паметника на лъва е основателен, но по техните земи живеят още българи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads