Реклама / Ads
1| 6436 |19.09.2016 НОВИНИ

Д-р Андреева за Фрог: Заради недоверието на Москов към лекарите жени раждат секцио

.
От няколко години България е в челната тройка по фетална и неонатална смъртност в Еропа и тенденцията ще се запази и занапред. Много жени извън големите областни градове не попадат в обхвата на консултацията по време на бременността си. Това води не само до малформации, но и до инфекции, които се отразяват на бебетата. Новордените след това много трудно се адаптират и често загиват. Това коментира пред Фрог нюз бившият здравен министър д-р Таня Андреева по повод данните изнесени по време на конференцията „Съвременна наука и практика при физиологичното раждане”.
 

В последните години фокусът е преди всичко върху големите областни университетски болници, но не и върху общинските болници, които са най-уязвимите. На близо 2 млн. души първата им среща със здравеопазването е именно в общинските лечебни заведения. Жени, които нямат голяма здравна култура и млади бъдещи майки не знаят към кого да се обърнат при проблем. Първо отиват в общинската болница, където сега няма добра апаратура и специалисти.

 

Все повече помощта се насочва в големите центрове, като повече от тях нямат добра колаборация с извънболничната помощ, където се провежда женската консултация и това създава проблем. В моята практика има пациенти изпратени отвън с напреднали болести като прееклампсия, еклампсия, гестационен диабет. Млади бременни жени много често имат хронични заболявания, които трябва да се следят. Всичко това се дължи на липсата на профилактика в ранната детска възраст. Да не забравяме, че в училищата няма лекар.

 

42% от ражданията са чрез секцио. Много съпътстващи заболявания налагат раждане чрез цезерово сечение. Има и жени, които сами искат по този начин да родят. Ако им бъде отказано,  отиват в друга болница.

Все повече жени искат да родят чрез секцио заради недоверието към лекарите. Сегашният министър Д-р Москов още повече го засили. Пръстовите отпечатъци, „търговците в храма”, изрази като „шашкъните” също подклаждат огъня. Системата не се източва от болниците. Ако на лекарите се плаща допълнително, то е кеш. Те не крадат от Касата, категорична е д-р Андреева.   

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 10788 |19.09.2016 Само във Фрог: Престъпление с градинка и в столичния „Лозенец” . 5| 10586 |17.09.2016 След сигнал на Фрог: Бъчварова подписа документите за униформата на ченгетата . 0| 7079 |16.09.2016 М. Багдасаров за Фрог: С реформата на Кунева много бомбички ще гърмят . 0| 6062 |16.09.2016 Само във Фрог: НПО разлепило плакатите с наркодилъри в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads