Реклама / Ads
12| 5240 |21.11.2013 НОВИНИ

Т. Андреева: Имаме най-много болници от страните в ЕС

.
Министърът на здравеопазването Таня Андреева Източник: bTV
Разработваме цялостна програма със всички здравни организации, занимаващи се с проблеми, свързани с ниската раждаемост в страната и демографската криза. Основна политика ще се води по отношение на раждаемостта. Демографския проблем обаче трябва да се разглежда в по-голям контекст. Основен мотив за прекъсване на бременност е сложното социално и икономическо състояние.
 

Това коментира министърът на здравеопазването Таня Андреева в „Лице в лице” по бТВ. По думите й добрите идеи не са административните, а тези, които се дават от хората, които се сблъскват с проблемите всеки ден.

Водещият Димитър Цонев предложи да се направи една калкулация каква сума е необходима за отглеждането на едно дете от раждането му до 18-ата му годишнина, съобразено със стандарта на живот в страната ни и да стане ясно защо все по малко жени се решават да раждат.

На въпрос за актуализацията на бюджета на НЗОК с 27 млн. лева, тя отговори, че бюджетът е бил заченат със сериозни дефицити. Стигна се до един много сериозен проблем - болниците нямаха пари, за да работят. За септември с болниците ще се разплатим на 100%, за следващите месеци – също, но от бюджета за следващата година, успокои министър Андреева относно забавеното финансиране на болничните заведения.

Окончателната диагноза на човека починал днес в лагера за настаняване на бежанци в столичния квартал „Военна рампа” е инфаркт, коментира министърът. Тя сама е проучила и отхвърли  твърдението, че линейката се е забавила.

Ще има финансова обезпеченост за бежанците. Най-вероятно повече от 1 милион ще са необходими за тях. Здравните условия са различни - има центрове, в които са добри и такива, в които не са. Ситуацията в момента е овладяна, категорична е Андреева.

Дали ще поскъпнат цените на лекарствата, Андреева отговори, че това е предложение на Фармацевтичния съюз към НЗОК и не става въпрос за покачване на цените на лекарствата за крайния потребител, а за цените на лекарствата, които се поемат от Здравната каса.

В момента се работи върху т. нар. методика Здравна карта, но тя е още на много ранен етап. До края на март картата ще бъде факт, увери министър Андреева. Тя поясни, че не става въпрос някой да стои и с молив да посочва от тази болница има нужда, от тази – не. За мен е важно да се въведат правила, които да важат за всички болници. Андреева е категорична, че болниците, които не отговарят на критериите ще затворят врати. "Оставката не ме плаши. Искам да си свърша работа", каза още тя.

България в ЕС е една от страните с най-много болници на глава на населението. В Перник и в Ловеч болничните легла са повече на брой отколкото в София, даде пример Андреева. Има градове в България, където ресурсът за болнични заведения е в пъти повече, например в Пазарджик, сравнено с Варна.

Приближаваме около 2 млн. неосигурени от населението. 1 млн. от здравно неосигурените са в чужбина и от тях не се и очаква да внасят тези вноски. Около 250 – 300 хил. са хората, които имат финансова възможност, но не желаят да си плащат здравните вноски. Според Таня Андреева няма начин по който тези хора да бъдат задължени. В НАП и Министерството подготвят мерки. Голяма част от тези хора не си плащат, защото са обезверени в системата, твърди министър Андреева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 5225 |19.11.2013 Таня Андреева: Неосигурените ще си плащат лечението . 3| 4819 |19.11.2013 Таня Андреева: Няма да режем болнични легла . 65| 5196 |14.11.2013 Т. Андреева: Не Борисов построи магистралите, а ние със здравните си вноски . 22| 5146 |08.11.2013 Богомил Бонев: Бисеров най-много ми искаше оставката!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads