Реклама / Ads
18| 5589 |13.10.2013 НОВИНИ

Т. Андреева: Няма да си тръгна с аплодисменти

.
Здравният министър Таня Андреева Източник: Булфото
От всички пожари, които заварихме, три бяха най-важните - Спешната помощ, Фонда за лечение на деца и дълговете на лечебните заведения.
 

Това заяви здравният министър д-р Таня Андреева пред бТВ. Тя добави, че се работи в няколко посоки, като най-съществената е обезпечаването на кадрите.

Готови сме с разписана концепция как да се случват нещата в Спешната помощ. Тя е написана от хора, които са на предния фронт - от колегите в спешната помощ и „Пирогов".

В Спешната помощ не са проблем само заплатите, но и това, че не могат да спациализират. Предвижда се преоборудване на спешните центрове, закупуване на нови линейки и създаването на т. нар. регионални центрове по Спешна помощ. Те ще осигурят бърз достъп на пациентите до лекарска помощ, уточни Андреева. Тя заяви, че ще им трябват около 20 млн. лева за тази цел и те са предвидени в бюджета за следващата година.

Трябва да спасим лечебните си заведения, защото част от тях са докарани до фалит през последните 4 години. Не ме притеснява вотът на недоверие. Положението в здравеопазването е много тежко, защото от много години нищо не се е правило там. Реформа в здравеопазването не се прави само за един мандат. Ако имаше приемственост, здравеопазването щеше да е на друго ниво, подчерта тя. За мен е важно, когато се върна в гилдията и започна да работя с моите колеги, да имам тяхното одобрение. Работа на опозицията е да искат вотове на недоверие, уточни още тя.

Няма да си тръгна с аплодисменти, защото това, което предстои е много тежко и ще бъдат накърнени нечии интереси. Няма да са доволни хората от търговете с лекарства, както и вносителите на лекарства, също така няма да се допуска здравноосигурен пациент да доплаща в болниците.

По думите й и двата екипа от ДПС и БСП са горе-долу единодушни в исканията си какво трябва да се случи в здравеопазването. Попитана кой ще реши как да се осигуряват българите, тя заяви, че след като са готови с различните варианти те ще минат на обществено обсъждане.

Що се отнася до това, как ще приеме варианта за отмяна на забраната за пушене, тя заяви, че няма компромис, който да се приема по отношение на човешкото здраве. Тежи ми това предизборно решение, каза още тя.

На въпрос дали има опасност бежанците да внесат непознати вируси, тя отговори, че сред децата им има по-голяма честота на болни от диабет и от чревни инфекции, но те не са много по-високи, отколкото сред българското население. "Призовавам кмета Фандъкова да не се държи като наблюдател в тази ситуация, а да осигури като кмет на общината помещения, в които да се настаняват тези хора. Най-лесно е отстрани да се критикува. Няма да има епидемия", категорична е тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 45| 5229 |13.10.2013 Нейнски: Няма как да затворим границата . 12| 5704 |12.10.2013 Бакърджиев: Десница на прехода вече няма . 4| 4847 |12.10.2013 МВФ: Няма риск за България при нов заем . 0| 5868 |12.10.2013 Кирил Рашков няма да се връща в Катуница

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads