Реклама / Ads
9| 4442 |18.09.2019 НОВИНИ

Андрей Ковачев: Фалшиви профили воюват срещу европейското семейство

.
Андрей Ковачев Източник: БГНЕС
Европейският депутат Андрей Ковачев (ГЕРБ/ЕНП) произнесе силна реч в Европейския парламент в Страсбург в хода на дебат за външната намеса и дезинформацията в националните и европейските демократични процеси. ЕП отложи за октомври гласуването на резолюция по този въпрос.
 

Андрей Ковачев призова да бъдат осигурени солидни финансови, човешки и технически ресурси за възпиране на антиевропейската хибридна война. Българският евродепутат предложи интернет платформите да подкрепят обективната журналистика и да съдействат срещу външната намеса. "В моята страна стотици анонимни сайтове без ясна собственост, организации без ясно финансиране и хиляди фалшиви профили в социалните мрежи водят координирана информационна война срещу ЕС и злоупотребяват с най-чувствителните теми за хората като религия, традиции и ценности", заяви Андрей Ковачев.

 

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова посочи, че дезинформационните кампании са финансирани с „мръсни пари“, за да внасят разногласия в европейското общество дори по научно признати факти.

 

Еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг потвърди, че в навечерието на изборите през май т. г. е било наблюдавано разпространение на различни видове дезинформация. "В началото на следващата година ЕК ще предложи конкретни мерки срещу информационните „бойни“ дейстия", обеща Кинг.

 

"България е само една от страните, в които на местните избори през 2015 г. бяха атакувани сайтовете на ЦИК и на други ключови институции. Това далеч не изчерпва дестабилизационните опити на трети страни да забият клин в единството на ЕС. Демокрацията трябва да има защитни инструменти. Приветствам и призовавам за сериозни ресурси за защита и преодоляване на този тип хибридни заплахи ", резюмира Андрей Ковачев.

 

Групата на Европейската народна партия (ЕНП) заяви, че Русия води информационна война срещу Европа, за да подкопае демократичния дебат. Китай, Иран и Северна Корея се опитват да се намесват в процеса за взимане на нашите решения. Трябва да има последици, призова ЕНП.

 

Кибератаките се увеличават в безпрецедентни размери с опасен достъп до стратегически данни, предупреди холандката Кати Пири от Прогресивния алианс на социалистите и демократите. Тя припомни разкритията през юли на италианските медии за руските планове за финансиране на партията "Лига" на доскорошния вицепремиер Матео Салвини. Припомнянето за Салвини и руските пари стана повод няколко пъти да бъдат отправени призиви за забрана на финансирането на политически партии от чужбина.

 

Групата "Обнови Европа" коментира, че дезинформационните кампании и външното финансиране на европейските партии поставят демокрацията в опасност. Чужди сили, които не искат доброто на ЕС, са вложили милиард евро в европейските партии, включително в представената в ЕП крайна десница. Необходимо е ЕС да осигури съответните средства на службите за техническо противодействие, призова парламентарната група.

 

"Демокрацията ни е застрашена чрез външно финансиране. Говори се за повече от 2 милиарда евро, отишли за финансоваподкрепа за сили във Франция и Италия, които са в крайната дясна част на тази зала", каза френският либерал Паскал Дюран, който изрази недоумение, че финансирането на платформите, които се борят срещу дезинформацията е едва 3 милиона евро. "Какво са 3 милиона срещу 2 милиарда?", възкликна Дюран и призова да бъдатот пуснати повече средства за борба с дезинформацията.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 6706 |12.09.2019 Биляна Петрова: Къде живеем, щом държавата реагира на чатове от два фалшиви профила . 3| 4844 |17.09.2019 Андрей Делчев: Горивата у нас може да поскъпнат с 5 до 10 стотинки за литър . 3| 4744 |23.08.2019 ScienceDaily: Фалшивите новини създават фалшиви спомени на гласоподавателите . 3| 4643 |22.08.2019 Проф. Андрей Йотов оперира Стефан Данаилов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads