Реклама / Ads
11| 5696 |30.12.2019 НОВИНИ

Андрей Райчев: Слави Трифонов ще се развие като фактор на политическия терен чак през 2021-ва

.
Андрей Райчев Източник: БГНЕС
Фактор, който се задава на политическия терен, е Слави Трифонов, но това ще се развие чак през 2021-ва година. Кризата в Перник е сериозно нещо. Ако перничани бяха преизбрали кметицата от ГЕРБ, проблемът с водата щеше да бъде ”запушен”
 

 Това каза пред БНР социологът Андрей Райчев във връзка с подготвяния от БСП вот на недоверие към правителството заради водната криза в Перник, "която става и национална", както я определи лидерката на левицата Корнелия Нинова. "Застрашени са и други градове - чуваме за Ботевград, в Шумен също има проблеми", допълни той.

 

"За всяко правителство краят на януари е много тежък момент. Причината е настроението на хората - парите на 20-и януари ще свършат. Януари е дълъг месец и докато дойдат заплатите", обясни той.

 

Социологът коментира политическата 2019-а година за партиите в България.

 

"На въпроса защо БСП загуби двата избора през годината, аз имам отговор. Той е, че БСП изостави оръжието си, наречено "консенсус" - това беше единственият начин да излезеш след 45 години диктатура. Това оръжие беше много силно, но справедливо, исторически погледнато", каза Райчев. По думите му Нинова е изоставила това оръжие, защото тя не е била член на БКП и не чувства вина за управлението до 89-а година.

 

Според него този вид общуване не е дало добър резултат.

"Проблемът за изолацията на БСП продължава да стои. Тази партия трябва да осъзнае, че е една от партиите, колкото и силна да е. Те трябва фундаментално да преосмислят политическото си присъствие", категоричен беше той и уточни, че прекалената агресивност отблъсква.

 

Райчев подчерта, че БСП трябва да възстанови някои от своите класически, развити от времената на Лилов и Луканов, методи на присъствие - търсене на консенсус. "А с кого могат да се съюзят те? Единственият възможен съюзник е ГЕРБ, а цялата им политика на БСП е изградена на тежко антигерберство. Не знам как ще излязат от това положение", коментира социологът.

 

По думите му ГЕРБ политически са си постлали фундамент тази година за сравнително спокойно управление, т.е. би трябвало да очакваме да си изкарат мандата. 

 

Според Райчев ДПС са в "точни" отношения с властта - "много уточнени и много спазват уточненото", поясни той и добави: "За партия, като тях, ресурсът е много важен и не могат да си позволят нещо авантюрно, затова мисля, че те няма да са активни критици. ДПС многократно са подчертавали, че не виждат формула, по която ги канят да свалят властта. Те казват: "Ще свалим тази власт - и?" и тъй като не следва ясен отговор на това, те казват: "Ще ги държим тия". 

 

ДПС могат да свалят това управление, но няма да го направят, категорично заяви Райчев.

 

За десницата Райчев заяви, че не е ясно дали ще успее да прескочи бариерата за влизане в парламента. "Не обсъждаме дали ще вземат властта, а дали ще успеят да станат опозиция", обобщи той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 25204 |28.12.2019 Слави Трифонов: Ще дадем 100 млн. лв. за пълния комфорт на властта. Добре, бе, не изпитвате ли отвращение? . 18| 8390 |22.12.2019 Слави Трифонов: Политиката ни е тъпо шоу, което се прави от аматьори, некадърници и хора с абсолютна липса на морал . 10| 7839 |22.12.2019 Андрей Слабаков: 6000 евро е заплатата на един европейски депутат, другите са за сътрудници . 25| 6944 |14.12.2019 Скулпторът Андрей Врабчев: Мумията на комунизма остава в поведението и умовете на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads