Реклама / Ads
0| 8095 |28.09.2007 НОВИНИ

Анелия Мингова напуска парламента, Андрей Баташов става депутат

.
Шефката на ПГ на НДСВ Анелия Мингова бе избрана в състава на новия постоянно действащ Висш съдебен съвет от 11-членната квота на парламента. Тя ще напусне Народното събрание, а на нейно място от плевенската листа влиза актьорът Андрей Баташов.
 

Мингова ще трябва да се раздели и с партийното си членство.

Жълти депутати видяха в избирането на Анелия Мингова за член на ВСС своеобразно бягство от възникналите проблеми в царската партия и парламентарната група. От една страна, Мингова е от кръга на Пламен Панайотов, който след посладния партиен конгрес изпадна в немилост. От друга - тя е лоялна към лидера на НДСВ Симеон Сакскобургготски, защото добре съзнава, че дължи на него влизането си в политиката и заеманите постове. В миналия парламент Мингова беше шеф на правната комисия, а в този - председател на ПГ на НДСВ. Царски депутати предполагат, че Симеон й е предложил този изход от създалата се ситуация и тя е приела. В последно време си личеше, че Мингова не се чувства комфортно сред колегите си, разделени на два лагера.

Сега обаче в парламентарната група ще се оформи нова интрига, тъй като ще трябва да й се избере нов председател. Той най-вероятно ще бъде посочен от Сакскобургготски, но лобитата вече се стягат да ходатайстват. Някои смятат, че с този пост може да бъде възнаграден заместникът на групата Минчо Спасов за верността му към царя. Други мислят, че Станимир Илчев пак има шанс да оглави ПГ на НДСВ в кризисен момент, както това се случи в 39-ото НС. Трети пък споделят, че низвергнатият кръг на Панайотов ще се опита да наложи Огнян Герджиков за шеф на депутатите като най-компромисна фигура, т.е. като човек, който играе и в двата лагера. „Панайотките" вече не били в позиция да настояват за по-хард вариант. Още повече, че тяхното лоби намалява с един човек, а към това на Милен Велчев ще се присъедини приятелят му Андрей Баташов.

Въпросът с ръководството на ПГ на НДСВ ще се решава по всяка вероятност след местните избори, са почти сигурни депутатите. Те не изключват възможността Симеон Сакскобургготски изцяло да подмени състава му, като отстрани „много провинилите се" зам.-председатели Борислав Великов, Борислав Ралчев и Владимир Дончев. Шансове за техните места имали Антония Първанова и Христина Христова, смятат царски депутати.

Народното събрание днес излъчи, макар и със скандал, своите избраници за ВСС. Всички те са предложени от мнозинството, опозицията беше отрязана и затова не участва в гласуването. Стойко Стоев,  председател на Софийския военен съд и Костадинка Наумова, зам.-шеф на СГС са останалите две предложения на жълтите за ВСС. ДПС предложи един от защитниците на медиците ни в Либия Георги Гатев, бившият син депутат и председател на Сливенския съд Иван Димов, и следователя Стефан Петров. Шефката на Благоевградската следствена служба Мая Кипринска, председателят на Варненския военен съд Петър Стоянов, съдията от СГС Светла Данова и адвокатите Елена Митова и Марияна Дундова са харесани от БСП. От опозицията и председателят на правната комисия Янаки Стоилов се усъмниха в качествата на някои от магистратите, затова настояваха да бъдат гласувани поотделно. Мнозинството обаче се наложи и прие 11-те члена ан блок. Frognews.bg

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 8130 |28.09.2007 Албена Денкова: Мислех, че ще ни линчуват . 25| 7860 |28.09.2007 European Security: България - връщане на старите демони? . 0| 5646 |28.09.2007 Чакаме от ЕС 20 млн. евро авансови плащания . 3| 5839 |27.09.2007 Созопол настига Кувейт по темпове на развитие на местната икономика

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads