Реклама / Ads
2| 3815 |31.07.2018 НОВИНИ

Ангел Кунчев: Климатичните промени носят екзотични заболявания у нас

.
”Западнонилска треска е показател, че климатичните промени водят до промени в комарите, кърлежите и гризачите, а те пък носят всички заболявания, които са характерни за тях.
 

Например, маларията, към която трябва да бъдем особено внимателни, е унищожена в България. У нас имаме по 10-15 случая, внесени отвън от хора, пристигащи в страната, но не сме допускали вътрешно разпространение на заразата чрез комарите в България. Надявам се това да остане така”. Това заяви в студиото на „Здравей, България” д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. 

 

Причина за изказването му са обилните дъждове у нас, с които нараства и рискът от Западнонилска треска. Заразата се пренася чрез ухапвания от комари. А броят на регистрираните болни в Европа расте. Само за миналата седмица са установени 20 нови случая в Италия, 10 в Румъния, и по няколко в Гърция, Сърбия и Унгария.

 

„Западнонилската треска е едно от заболяванията, които се предават чрез ухапване от комари, както и маларията. Тези заболявания обаче, преди 10 години ги смятахме за екзотични и четяхме за тях само в учебниците по тропическа медицина.  Последните години е факт, че те започват да местят границите си на север”, заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

 

Д-р Ангел Кунчев заяви, че Италия е най-засегната от болестите, предавани чрез ухапвания от комари. Въпреки това, щамът на нилската треска в Съединените щати води до редица сериозни усложнения при хората, които рядко се срещат в европейските държави.

 

„Нашите щамове по Средиземноморието са от Северна Африка и тежките случаи на усложнения от заболяването са под 1%. Енцефалит и менингит може да се развият веднъж на около 500 до 1000 случая”, каза още д-р Ангел Кунчев.

 

А как да различим Западнонилската треска от обикновен летен вирус?

„Температурата не спада, задълбочават се симптомите на гадене, отпадналост и повръщане, които водят до дехидратиране. Няма специфично лечение за този вирус”, поясни д-р Ангел Кунчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3757 |28.07.2018 Ангел Кодинов е шести в света по кану-каяк . 2| 4762 |25.07.2018 Евангелос Карафотакис: Пожарът в Гърция е поради некадърност . 3| 4880 |05.07.2018 Адвокат Рангелов за убийството на данъчен шеф: Липсва респект към МВР . 1| 4138 |25.06.2018 Д-р Кунчев: Децата в градините и училищата ще ядат по-малко бял хляб

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads