Реклама / Ads
77| 7194 |02.07.2012 НОВИНИ

Ангел Семерджиев: Токът ще скочи отново заради въглеродните емисии

.
Цените се правят на основание на очакванията на операторите на НЕК и разпределителните дружества. Затова не приемам критиките на Делян Добрев, че ДКЕВР е знаел, че повишението на цената на тока ще бъде по-висока от предварително обявения 10 % скок още преди четири месеца.
 

Това каза пред БТВ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев. През месец май и юни бяха пуснати допълнителни мощности, тъй като през юли цената рязко пада. До месец април в НЕК зелената добавка беше 3,72 лв, каза Семерджиев. През април обаче добавката беше оценена на 8 лв, а накрая стана 11,10 лв.

Желанието на инвеститорите е било за присъединяване на 12 000 мегавата към електрическата енергия. След предприетите мерки обаче те бяха свити на 4000 мегавата, но най-вероятно те няма да надхвърлят 2000 мегавата, каза Семерджиев. Няма забрана за нови зелени електроцентрали, но присъединяването на нови оператори ще бъде невъзможно. Ресурсът вече е раздаден и операторите, които имат капацитет за присъединяване ще могат да го направят като построят нови мощности, уточни председателят на ДКЕВР.

В момента са вкарани скъпите технологии. Цените на слънчевите панели паднаха наполовина затова предварително определената цена от 485 лв. от ВЕИ вече ще започне да регулира цените надолу. Така цените на ВЕИ ще се приближават до средните цени на електроенергия на едро, убеден е Семерджиев.

Всички ТЕЦ-ове трябва да повишават цените заради покриването на въглеродните емисии. Вече обаче е отчетено, че трябва да се купуват емисиите през 2013г, добави председателят на ДКЕВР. На въпрос дали скокът на цената ще бъде с 20% заради емисиите Семерджиев каза, че не споделя такива песимистични очаквания.

Някои от ТЕЦ-овете вземат мерки за повишаване на ефективността си. Централите с дългосрочни договори нямат интерес от това, тъй като енергията им се изкупува по определени схеми и имат гарантирана печалба. ТЕЦ „Марица Изток 2“ е единственото изключение, каза Семерджиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 34| 5865 |12.06.2012 Семерджиев: Спокойно! Увеличението на цените на газа ще е минимално . 43| 6933 |06.06.2012 А. Ангелов: Много, много боеприпаси е имало в склада... . 18| 5240 |29.05.2012 Токът по-скъп с 10% от 1 юли . 5| 5773 |24.04.2012 А. Ангелов иска проветряване в ръководствата на службите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads