Реклама / Ads
0| 4982 |08.11.2019 НОВИНИ

Ангела Меркел: Не съм съгласна с диагнозата на Макрон за НАТО

.
Ангела Меркел и Еманюел Макрон рядко влизат в словесни сблъсъци Източник: БГНЕС
Германският канцлер Ангела Меркел отхвърли мнението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО преживява ”мозъчна смърт”, като заяви, че подобни коментари не са необходими.
 

Макрон използва „драстични думи, но това не е моето виждане за сътрудничество в НАТО", каза Меркел след разговори с гостуващия генерален секретар на трансатлантическия отбранителен съюз Йенс Столтенберг, предаде БНТ.

 

"Не мисля, че подобни преценки са необходими, дори ако имаме проблеми и трябва да се сплотим", добави тя. Дразнещите коментари на Макрон се появиха месец преди срещата на върха на НАТО във Великобритания.

 

"Няма координация относно стратегическото вземане на решения между Съединените щати и техните съюзници в НАТО. Няма", констатира остро френският президент.

 

След изказването Москва изрази възторг от приказките на Макрон, като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова нарече изявлението "златни думи, истински и отразяващи".

 

Столтенберг коментира, че "всеки опит за дистанциране на Европа от САЩ не само ще отслаби трансатлантическия алианс, но и рискува да раздели самата Европа".

 

Берлин не бива да забравя ключовата роля на Вашингтон за обединението на Европа и Германия след края на Студената война, заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

Тези думи са реплика към изказване на германския външен министър Хайко Маас, който заяви, че обединението на Германия е "дар от Европа". Столтенберг, който се стреми да съхрани ангажимента към НАТО на скептично настроения към организацията американски президент Доналд Тръмп, се опита да припомни на Германия за усилията на САЩ за опазване на европейската сигурност.


"Обединението на Германия и Европа щеше да бъде невъзможно без гаранцията на САЩ в областта на сигурността", каза Столтенберг на събитие по случай 30-годишнината от падането на Берлинската стена.

 

"Всеки опит за дистанциране на Европа от Северна Америка не само ще отслаби трансатлантическия Алианс, но и ще изложи Европа на риска от разделение", подчерта генералният секретар на НАТО.

 

Военни и политически наблюдатели смятат, че в опитите си да се утвърди като нов лидер на ЕС и НАТО, френският президент понякога предприема непремерени изказвания и постъпки.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4338 |31.12.2018 Ангела Меркел: Германия трябва да има по-голяма отговорност и да отстоява убежденията си . 2| 3983 |04.07.2018 Меркел: Оцеляването на ЕС зависи от въпроса с миграцията . 1| 4032 |28.06.2018 Меркел: Съдбата на Европа е заложена на карта . 0| 3764 |26.06.2018 Меркел: Няма да има общо решение за мигрантите тази седмица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads