Реклама / Ads
6| 17842 |31.07.2010 НОВИНИ

"Ангелите на ада" и "Бандидос"-вече и у нас

.
Ангелите на ада Източник: ДВ
Престъпните рокерски банди стават все по-дръзки и брутални в действията си.
 
Това предупреди днес Европол, цитиран от Ройтерс. Банди, свързани с мотоциклетния клуб „Ангелите на ада" и „Бандидос", са се преместили в Албания, България и части от Турция, където се занимават с разпространение на наркотици и друга престъпна дейност. „Новите съюзи между бандите извън закона означават, че те вече имат капацитета да ръководят трафика на дрога през Югоизточна Европа, използвайки т.нар. „балкански маршрут", се посочва в съобщение на Европол. „В надпреварата за използване на възможностите, които предоставят пазарите в Югоизточна Европа, евентуална война за територия е сериозна заплаха, имайки предвид наблюдаваното по-рано ескалиране на насилието между съпернически банди в други части на Европа", предупреждава агенцията на ЕС.

Настъпването на бандите в Югоизточна Европа е започнало преди около две години, набира скорост и създава проблеми на местната полиция.
С оглед на това Европол призова за по-тясно полицейско сътрудничество и обмен на информация за борба с престъпните банди. „Някои страни в Югоизточна Европа не си дават реална сметка колко голяма е заплахата", каза говорителят на Европол Сьорен Педерсен. Бандите нерядко са замесени в пране на пари и измами и установяват близки връзки с „влиятелни хора и органи" в региона, за да осигурят защита на интересите си. „Една от най-сериозните заплахи, свързани с нелегалните рокерски банди, е тяхната склонност да прибягват до крайни форми на насилие и да използват огнестрелно оръжие", предупреди още Европол, пише БТА.

Рокерските банди са най-активни в страни като Германия и Холандия, където техни членове са били осъждани за изнудване, трафик на хора и сводничество.

Frognews.bg напомня, че още през май т.г. Deutsche Welle публикува материал за най-известните рокерски банди под заглавие Германия се видя в чудо от рокерите. Ето този материал:

"Ангелите на ада", "Бандитите", "Нарушителите" - това не са операции на българското МВР, а имена на рокерски клубове. Германската полиция ги определя като престъпни банди. Водят помежду си война за сфери на влияние...


В началото на месеца районният съд в гр. Кайзерслаутерн произнесе присъди срещу двама членове на бандата "Ангелите на ада" - 7 и половина и 4 години затвор за нанасянето на тежки телесни повреди със смъртен изход за главатаря на конкурентната рокерска банда "Закононарушителите". Същевременно в гр. Дуйсбург продължава процесът срещу член на "Ангелите" по обвинение в убийството на член на групировката "Бандитите".

Ти си як, аз съм як...


Идеята за създаването на тези клубове идва, подобно на култовите мотоциклети Harley Davidson, отвъд океана. Всъщност "Ангелите на ада" е клуб, създаден след Втората световна война от бивши военни летци. Името произхожда от американските ВВС - така се е наричала ескадрила бомбардировачи. "Бандитите" са по-нова организация. Ако се вярва на легендата, този байкърски клуб е създаден от ветерани от войната във Виетнам.

Може би именно военният опит е довел дотам и в двата клуба по парадоксален начин да се съчетават мечтата за безгранична свобода и строгата вътрешна йерархия. Така например във всяко местно подразделение на "Ангелите" си има президент, вицепрезидент, отговорник за дисциплината, касиер и т.н.

Професорът по криминология от университета в Мюнстер Клаус Бьорс изтъква, че повечето "Ангели на ада" водят обикновен дребнобуржоазен живот. Мнозина от тях търгуват с мотоциклети, собственици са на работилници или работят като охранители. Сред байкърите има и шлосери, и мениджъри. А байкърските клубове са за тях възможност да се изтръгнат за малко от скуката на порядъчния живот.

Какво лошо има наистина, че байкърите гуляят в клубовете си или си устройват големи сборища под открито небе, сред природата? Много бира, много уиски, много шнапс. Мъжагите се фукат едни пред други с мотоциклетите си, с натрупаната мускулна маса, пъстроцветните татуировки и верните си дружки. Ти си як, аз съм як, ти ме уважаваш, аз те уважавам. Та нали всеки, та чак до мъжкия климактериум, има правото да се изживява като пубертиращ юноша!? Нали затова се и казва "либерална демокрация"...

Да, но мъжагите от байкърските клубове не се задоволяват само с фукни. Все по-чести стават случаите на брутално насилие. Което накара вътрешния министър на германската провинция Шлезвиг-Холщайн да забрани дейността на клубовете "Ангелите на ада" и "Бандитите" в градовете Фленсбург и Ноймюнстер. Забраната бе предшествана от проточила се война между двата байкърски клуба за сфери на влияние.

Брадви, ножове, куршуми...

Полицията уверява, че в много случаи клубовете съществуват само като прикритие за рекет и търговия с хора. По данни на берлинската полиция над 50 на сто от членовете на такива клубове са осъждани. На самите байкъри им е забранено да употребяват наркотици, но по време на полицейски операции и обиски редовно от тях се изземат порядъчно количество кокаин и други упойващи вещества. Ето няколко съобщения от криминалната хроника само за тази година:

19 февруари: рокери от обкръжението на "Бандитите", въоръжени с брадви и железни пръти, нападат във Фленсбург член на "Ангелите на ада" и му нанасят тежки телесни повреди; 15 март: в гр. Кийл двама "ангели" щурмуват фитнес-студио и нанасят тежки прободни рани на двама "бандити"; 17 март: в гр. Анхаузен член на "Ангелите" застрелва полицай преди жилището му да бъде щурмувано от специално полицейско подразделение. (ДВ)

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 6916 |31.07.2010 Кучето в София - на къса каишка . 16| 9107 |31.07.2010 „Гардиън” защитава 16 млн цигани в Европа . 17| 17683 |25.12.2012 Благословена да е Коледа, Бог се роди! . 12| 7660 |06.11.2010 Задържаха бандит при обир на банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads