Реклама / Ads
5| 4988 |15.12.2010 НОВИНИ

А. Ангелов: С Първанов имаме фундаментални различия за армията

.
Аню Ангелов
Продължава задочният спор за бъдещето на армията и на военното разузнаване между президента и върховен главнокомандващ Георги Първанов и военния министър ген. Аню Ангелов. Провокиран от интервюто на държавния глава пред столичен вестник , Ангелов излезе с отворено писмо.
 

От изложените тези в интервюто на президента Георги Първанов съм съгласен само с едно, в което той е напълно прав: ние не просто спорим, но и се оказва, че имаме фундаментални различия относно концепцията за развитие на Българската армия, пише министърът.

Първо, въоръжените сили гарантират и ще гарантират отбраната на страната ни, но не в условията на безвъзвратно отминало време, когато държавните ръководители се бояха от всеки и от всичко, когато „врагът“ беше на границата ни. През 21-ви век отбраната се осъществява с различни средства и не се ограничава само в защитата на националните граници, а трябва да неутрализира съвременните рискове и заплахи там, където се зараждат, включително и далеч извън територията на България. Затова българските мъже и жени в униформа участват в мисии на НАТО, ЕС и ООН и с риск за здравето и живота си гарантират нашата собствена сигурност”, заявява ген. Ангелов.

Според него България има нужда от мобилна и съвременна армия, която да е способна да реагира адекватно при кризисна ситуация във всеки регион на страната и извън нея. “Затова не е необходимо нейните формирования да са равномерно разположени по цялата територия. Мобилността се осигурява чрез съвместна подготовка и действия на маневрени формирования, осигурени с транспортни вертолети и самолети. Примерът в интервюто с решението за закриване на гарнизона в гр. Враца е крайно неудачен. Ще напомня на господин президента, че през неговите два мандата като върховен главнокомандващ на въоръжените сили бяха закрити гарнизоните във Видин, Търговище, Разград, Добрич, Ловеч, Кюстендил, Пазарджик, Кърджали, Лом, Самоков, Пещера, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Сандански, Девин, Гоце Делчев, Крумовград, Симеоновград, Ивайловград, Момчилград”, е позицията на военния министър.

Трето, за първи път България има реално функциониращо интегрирано Министерство на отбраната, където военната и цивилната експертиза работят съгласувано и ефективно. Никога тежестта на Съвета по отбрана не е била толкова решаваща, а споровете и дебатите не са били толкова открити. Нито едно важно и съществено решение не е взето без обсъждане в Съвета по отбрана. В обсъжданията генералите открито и честно изявяват своите позиции, затова некоректно и обидно за висшия команден състав на Българската армия е твърдението, че военното командване е обезличено. Това би трябвало да бъде известно на върховния главнокомандващ, тъй като неговият съветник е присъствал на всички заседания. Не бих пропуснал тук да добавя, че също толкова некоректни и унижаващи бяха отказите на президента напоследък да назначи достойни генерали на ключови позиции”, смята Аню Ангелов.

Той не е съгласен и с тезата, че социалната политика в армията е зачеркната. “Всички законодателни решения в тази област продължиха да действат, с изключение на две. Премахнато бе правото да се продават от Министерството на отбраната апартаменти, когато близо 12 000 военнослужещи и цивилни служители са безквартирни. Възстановено бе заплащането на наем за ползването на ведомствено жилище на цени, близки до компенсационните суми за свободен наем в съответствие с изискванията на общия Закон за държавната собственост. Тези решения се основават на принципа на социална справедливост. Искрено съжалявам, че се налага да отговарям на необосновани нападки към сегашното ръководство на Министерството на отбраната чрез медиите”, заявява министърът.

Моите спорове с военния министър далече надхвърлят кадровата политика, каза президентът пред в. “24 часа”. “Ние, първо, спорим по идеята за Българската армия. Той се стреми да изгради въоръжени сили за износ, части, които да участват единствено в мисии. Забравил е, че по Конституция въоръжените сили имат задача да гарантират отбраната на страната. Това личи и от начина, по който се структурират въоръжените сили на територията на страната, например закриването на батальона във Враца”, заяви Първанов.

Държавният глава съзря и стремеж чрез законодателството министърът да концентрира все повече власт в собствените си ръце, което ни връща преди началото на промените, когато той беше всичко. “Имаме пълно обезличаване на военното командване и концентриране на властовия ресурс в ръцете на едно политическо лице. И твърдя, че това е тенденция на реполитизация на армията”, смята Първанов.

Виждам един стремеж, който се прокарва, първо, чрез законите, и, второ, чрез действия за зачеркване на идеята за социална политика в армията. А твърдя, че социалната мотивация на военните е много важна”, каза още президентът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 127| 14822 |15.12.2010 Първанов няма да отзовава посланици-агенти . 3| 4853 |14.12.2010 Първанов подписа указа, въпреки критиките към Бюджет 2011 . 26| 5942 |13.12.2010 Първанов: Агресията на министър-председателя расте . 14| 4923 |07.12.2010 Първанов разкритикува правителството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads