Реклама / Ads
5| 5598 |08.05.2011 НОВИНИ

А. Ангелов: Съюзниците се избират от политиците, а не от армията

.
Аню Ангелов
Ликвидирането на Осама бин Ладен беше очаквано събитие. Той е световен октопод, със смъртта му завършва един етап от историята ни. Изпитах облекчение от неговата смърт. Той беше жесток ръководител, който не се спира пред нищо, когато реши да изпълни намеренията си. С президента имаме принципни различия за развитието на българската армия.
 

Няма да се променят нашите сили в Афганистан, те ще продължат да изпълняват мисията си, поясни министър Аню Ангелов в предаването Насреща Люба Кулезич по ТВ7. При нас няма резки промени във визията ни за българската армия.

Започваме да готвим батальонни групи, които ще изпълняват задачи както в страната, така и в чужбина. Това са професионални военнослужещи, които изпълняват конкретни задачи, поясни министър Ангелов.

Опасността от Трета световна война е нереалистична. В момента се води война, но няма такова противопоставяне, което да доведе до глобален конфликт, прогнозира категорично министърът.

Трябва се отърсим от това мнение, че армията трябва да е многочислена. Сега градим единен комплект въоръжени сили, който да изпълнява всички задачи, поставени пред него. Ние никога не сме били в състояние да защитим териториалната си цялост самостоятелно, винаги сме търсили съюзници. Съюзниците се избират от политиците, а не от армията, каза министърът и добави, че сега имаме най-силните съюзници – НАТО и ЕС. Те не бива да се игнорират, препоръча Ангелов.

Най-лесно ми беше като военен аташе, това беше период на обучение във всекидневните ми контакти в английската армия, сподели Ангелов.

У нас все още малко се говори за Ирак, на практика участието ни трябваше да докаже, че България е съюзник, на когото може да се разчита при определени условия. Жертвите ни не бяха напразни. Рискът да загинат хора винаги съществува при военен конфликт, поясни министърът и допълни, че трябва дап се учим от грешките си.

Не бих приел упрек от президента за избора на шеф на военното контраразузнаване. Това не беше конфликт, имаше две предложения, аз не ги приех и откровено го казах на Първанов, а той не прие моите две предложения. Оказа се, че имаме принципни различия за развитието на българската армия, посни Ангелов и допълни, че няма личен конфликт между двамата, каза Ангелов и обясни, че е искал да има назначение на сериозен, подготвен човек.

Нашата разузнавателна служба не използва СРС-та за български граждани в страната, но ги използва в Афгатистан, поясни министърът и каза, че е подготвен закон за военното контраразузнаване, който ще бъде внесен през юни в Народното събрание за обсъждане.

Никога не са ми предлагали подкуп и никога не бих приел подкуп, категорично заяви Ангелов. Аз съм задоволен с всичко, което е нужно за един нормален човек.

Министърът коментира и нашумелия инцидент с колата на НСО, в която се е возил и той. Разказа какво се е случило и добави, че специалните режими трябва да се използват внимателно.

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 28| 5489 |07.05.2011 Св. Малинов: Получихме тежко предупреждение от избирателите . 7| 4844 |05.05.2011 А. Ангелов: Войната с тероризма не е свършила . 9| 5710 |03.05.2011 В края на май сините избират кандидат-президент . 8| 5525 |28.04.2011 Избиратели фантоми ни дебнат отвсякъде

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads