Реклама / Ads
15| 5996 |26.03.2011 НОВИНИ

А. Ангелов: Сега имаме съюзници на всички граници

.
Аню Ангелов
Политическото ръководство на НАТО обсъжда кои държави имат най-добри възможности за провеждане на съответна акция. Българските самолети са съветско производство и не могат да бъдат разпознавани от самолетите на коалицията. Би могло да се стигне до нежелани сблъсъци.
 
Българската армия наброява около 36 000 души. Днешните условия са различни отпреди. Несъпоставими сме с нашите съседи, те винаги са имали по-голеуми армии. Сега имаме съюзници почти на всички граници. Най-важното е да имаме възможности да реагираме, каза министърът на отбраната в ефира на Нова тв.

В Либия изпращаме една от трите фрегати – Дръзки. Имаме достатъчен за България морски флот. Изпращаме ги най-рано към 15 април, категорично не изпращаме самолети за операцията, заяви Ангелов и уточни, че другите държави от НАТО имат уникални самолети; че нашите летци не са участвали в подобни акции; че нашите самолети са съветско производство, такива самолети досега не са участвали в съвместни операции на НАТО. Вероятно ще се наложи да купим нови изтребители, това сигурно ще стане през 2015 година, прогнозира той.

Още от самото начало НАТО трябваше да оглави операцията, а не Коалицията на желаещите
, каза министърът. Сега само за две седмици НАТО планира и проведе две операции. Франция по-рано се противопостави на идеята НАТО да оглави операцията, каза той.

Имаме готовност да изпратим два медецински екипа, ако се разгърнат болници край границите. Екипите ще са от Военномедицинска академия, там имаме подготвени специализирани сили за подобна работа, разясни Ангелов.
Беше оповестен списък с 18 имена1 които имат принадлежност към структурите на ДС и правим всичко възможност те да си отидат от системата, особено тези, които са на ръководни постове, отговори на въпрос министърът.

Ангелов коментира и инцидентът с колата на НСО, при който имаше и потърпевшо деде. Той не е видял инцидента, тъй като четял документи в момента, но очаква да има справедливо решение на казуса.

Frognews.bg припомня, че днес по-рано министърът разясни ситуацията в Либия. Операциите са три – хуманитарна помощ, налагане на оръжейно ембарго и затваряне на въздушното пространство на Либия, каза министърът на отбраната  А. Ангелов в ефира на Седмицата по Дарик.

Третата операция днес вече ще се провежда като натовска операция. Ние няма да участваме в тази операция, няма да даваме български самолети за нея. Тя е специфична операция, от техническа гледна точка българските самолети са съветско производство и не могат да бъдат разпознавани от самолетите на коалицията. Би могло да се стигне до нежелани сблъсъци, поясни министърът.

Ние осигуряваме нашите ВВС с нови технологии, но още не сме завършили този процес. И от политическа гледна точка ще участваме в първите две операции. Не става въпрос за наша политическа оценка на операцията. Тя е необходима, за да се изпълни резолюцията на ООН. Ние настоявахме за единно командване на цялата операция от НАТО, каза Ангелов.

Министърът поясни, че политическото ръководство на НАТО обсъжда кои държави имат най-добри възможности за провеждане на съответна акция. Въпросът не е политически – ние не сме взимали политическо решение за операциите в Либия, подкрепяме ги изцяло, каза той.

Целта на тази операция не е свалянето на Кадафи, резолюцията на ООН има определени параметри. Дръзки, нашата фрегата, заминава за налагане на оръжейното ембарго над Либия, обяви Ангелов. Надявам се МС следващата седмица да вземе решение за заминаването, общо до 160 души ще има на борда.

Резолюцията на ООН изключва категорично сухоземна операция на територията на Либия, разясни министърът. Нанасянето на ударите беше необходимо, защото войските на Кадафи бяха пред Бенгази, каза той. Не става въпрос за кръстоносен поход, не става въпрос за сблъсък на цивилизациите. 

Право е на либийските граждани да свалят от власт своя диктатор, заяви Ангелов.Кадафи е даден на международния съд, но в Либия няма истинско държавно ръководство, от което да го свалят.

Възможно е в Либия да има българско оръжие отпреди 1989 година, когато Кадафи беше желан партньор и гост, коментира министърът. 

Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 4873 |20.03.2011 А. Ангелов: България не е застрашена директно . 13| 5316 |19.03.2011 Аню Ангелов: Ще участваме в хуманитарна операция за Либия . 6| 4949 |22.02.2011 Маркова: Имаме различия с ДАНС за СРС-тата . 18| 5919 |08.02.2011 А. Ангелов: Мечтая за президент, който защитава националния интерес

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads