Реклама / Ads
96| 5525 |03.11.2011 НОВИНИ

А.Ангелов: Ще браним до дупка 20-те заплати в армията

.
Аню Ангелов
"Ще бъдем неотлъчно в Парламента да защитим онова, което е на практика очевадно, че се прави една рязка промяна като удар с чук по главата". Това каза министърът на отбраната Аню Ангелов за 20 – те заплати при пенсиониране на военни и полицаи, които МС вече реши да запази, предаде БГНЕС.
 


Ангелов призна, че е бил изненадан с промяната, тъй като получил проекта на бюджета сутринта на извънредното заседание в понеделник "даже след началото на заседанието". Той обясни, че именно заради това, реакцията му при обсъжданията е била "донякъде недостатъчно премерена". Кървавият спор, който е виден от стенограмата на заседанието между министрите в крайна сметка е стигнал до заключение, според Ангелов "благодарение на разумността, която беше проявена най – вече от премиера, а така също и от министър Дянков".


След правителственото заседание министрите се събрали и стигнали до извода, че от промяната с намаляването на заплатите при пенсиониране от 20 на 15 за военни и полицаи не печелят нищо. "Нищо не печелим във финансово изражение, а дори напротив – натягаме и бюджета и бюджета на НОИ с допълнителни разходи", обясни военният министър.


В понеделник по време на заседанието той посочва, че ако се намалят заплатите очаква през ноември и декември да постъпят лавина от рапорти за освобождаване, днес каза, че със запазването им няма да има особен натиск върху системата. Аню Ангелов смята, че могат да се появят военни, които искат да напуснат, заради увеличаването на осигурителния стаж от 25 на 27 години.


Ангелов обаче нарече този натиск "управляем" и каза, че част от тях могат да се убедят да не напускат. Като "компенсационен механизъм" пък той определи увеличаването на пределната възраст за военните звания. "Несъмнено обаче всички слухове, а донякъде и не слухове, а вече подготвени проекти на решения създават една база за разклащане на системата", посочи министърът. Той каза, че хората, които напускат сега са нормална бройка. Около 250 – 400 е отпадат от системата и заради натрупване на необходимия 25 – годишен осигурителен стаж.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 131| 6264 |18.07.2011 ДСБ обяви "война до дупка" на Цветанов . 4| 5653 |07.06.2011 Пътната агенция осъдена заради смъртоносна дупка . 28| 5946 |31.05.2011 Вот на недоверие до дупка искат в БСП . 4| 4963 |10.05.2011 В.Танов: Ще борим контрабандата с цигари до дупка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads