Реклама / Ads
42| 6089 |26.01.2011 НОВИНИ

Ангелов ще се раздели с 149 кадри на ДС в армията

.
Аньо Ангелов
Комисията по досиетата обяви днес имената на 149 души ръководни служители във военното министерство, които са работили за бившата Държавна сигурност.
 

Ако се окаже, че в списъка на Комисията по досиетата има военни аташета, които представляват армията ни извън България – то те ще бъдат отзовани. Това заяви  по-рано днес министърът на отбраната Аню Ангелов.

Проверени са 928 души – началниците и заместник-началниците на вече бившия Генерален щаб, главните секретари, генералните директори, началниците на отдели и други висши служители на Министерството на отбраната.

Служителите на МО са осъществявали агентурната си дейност най-вече в Трето управление на ДС – военното контраразузнаване.

Според решението на комисията около 40 души са служители на министерството и в момента, но от военното министерство уточниха, че освобождаването на част от тях не е отразено и реално само около 12 души все още са на работа във ведомството.

На пресконференция военният министър съобщи на пресконференция днес, че предстои да бъде решено дали и какви действия да бъдат предприети спрямо тях.

"Ако има такива, които в момента са на работа и изпълняват задължения като началник на сектор, началник на отдел и директор - при тях нашата политика ще бъде към всички да се постъпи по един и същи начин, т. е. няма да има изборност - кой какъв е, колко е допринесъл и как е работил", заяви Ангелов.

Той коментира, че първо трябва да се види за колко хора става въпрос.

Ангелов, който е бил военен аташе в Лондон, заяви обаче, че аташетата за които бъде установена принадлежност към бившите служби, ще бъдат отзовани. Те са служители на военното разузнаване, а резултатите от проверката в службата още не са обявени от Комисията по досиетата. В рамките на тази проверка излезе обаче братът на депутата от левицата Румен Петков Володя Цветанов, който спечели конкурса за аташе в Украйна. Той е бил съдържател на явочна квартира.

Сред обявените от Комисията по досиетата имена са началници на отдели, дирекции и други, както и военни заемали висши длъжности в бившия Генерален щаб. Председателят на комисията Евтим Костадинов съобщи, че общо 17% от проверените са работили за бившите служби.

Армията се нарежда на трето място по най-голям брой агенти от всички проверени до момента институции. Първото място бе спечелено безапелационно от Министерството на външните работи, а на второ е МВР.

Ангелов съобщи, че в бъдеще на всички конкурси за длъжностите началник сектор, началник на отдел и директор ще се изисква предварително подписване на декларация за съгласие лицето да бъде проверено от Комисията по досиетата.

По- рано днес военният министър изрази съгласие, че някогашното разузнавателно управление на Генералния щаб не е било структура на Държавна сигурност, но тези, които са правили закона за досиетата през 2006 година са решили той да обхваща и военното разузнаване на щаба.

„Дали е механично или не, дали е чистка или не - трябва да питате онези партии, които са били в парламента 2006-та година", каза Ангелов, коментирайки предстоящите отзовавания на военни аташета.

„Ние изпълняваме закона", категоричен е министърът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5103 |03.01.2011 А. Ангелов: Първанов не е военен стратег . 1| 4564 |16.12.2010 Би било стъпка напред, ако МВнР се раздели с агентите в ДС . 5| 4977 |15.12.2010 А. Ангелов: С Първанов имаме фундаментални различия за армията . 6| 4793 |03.12.2010 А. Ангелов: Не съм длъжен да съгласувам с президента

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads