Реклама / Ads
8| 5323 |16.07.2013 НОВИНИ

Англичанин става президент на ЦСКА

.
Трикратният полуфиналист в европейските клубни турнири ЦСКА ще стане публично акционерно дружество, обяви на пресконференция завърналият се на "Българска армия" Александър Томов.
 

"Преди месец ЦСКА самоволно беше изваден от турнирите на УЕФА. Седмица по-късно бившите собственици обявиха, че нямат възможност да го издържат клуба - каза Томов. - Започна се да се говори за фалит, за заместването на ЦСКА с друг клуб. Това значеше, че ЦСКА няма да го има за няколко години. Последваха редица срещи. Лично участвах в над 10-15 срещи. Условно се създаде движение "Червени шампиони". Няма устав, няма организация. Просто бяха хора, които искаха ЦСКА да не бъде във "В" група. В ЦСКА в началото на юли останаха трима сериозни футболисти. Направихме план за спасение на ЦСКА. На 3 юли направихме предложение към бившите собственици да поемем 10 милиона от задълженията. Започнахме преговори. В четвъртък миналата седмица подписахме срещу 10 милиона лева дълг. Ние поехме акциите на клуба. Акциите бяха джиросани в петък. Седем милиона без малко са дългове към държавата, 1 милион към доставчици, 1 и нещо към футболисти. Така или иначе цената, която ние поемаме, е този неотменяем дълг от 10 милиона. Съгласно правилата на УЕФА, този дълг е присъщ на ръководството за лицензиране."

Историята за лиценза с "Нефтохимик" е абсурдна, допълни Александър Томов. От петък се случиха много неща. Основен елемент на нашата стратегия е ЦСКА да стане публично акционерно дружество. На феновете на клуба, на широки маси бизнесмени ще бъдат предложени акции. Които придобият акции, ще могат да търгуват на борсата. Целта е под публичен и прозрачен контрол да върнем дълга и да върнем развитието на клуба. Начело на компанията ще бъде гражданин на Великобритания. Името му е Уорънс Дейвис. Първоначално той ще бъде предводител на дружеството и президент. 53 бизнесмени са дали уверение, че ще закупят акциите. ЦСКА ще е първото публично акционерно дружество. Държим да няма олигархичен или монополен собственик на ЦСКА. Този модел го има го в Германия, така е и при някои британски и испански клубове.

Дейвис ще бъде международен мениджър на този процес. Ще се запознаете с този човек през септември. Димитър Пенев остава почетен президент на ЦСКА, каза Томов.

"Хората днес протестират по улиците, но ще кажа, че мафията, с която се сблъсках преди години с ЦСКА на най-високо държавно ниво бе нещо страшно. Само ни остана животът и борбата, но нека не говорим за миналото. Тези, които преди години писаха, че съм крал, прощавам им", заяви още бившият вицепремиер на България. "Тук съм открито. Няма нищо задкулисно. Аз представлявам акционерите. Операцията от финансова гледна точка не е лесна. Такава операция не е правена никога в България. Няма да е никак лесно. Аз не се крия. Аз имам много важна функция - да организирам това нещо. Трудно е да набереш 10-20 000 акционери. Трябва всичко да е прозрачно. Всичко трябва да отиде в касата на ЦСКА. Ако феновете ме поискат, ще отида да гледам мача на ЦСКА. Ако не ме искат, ще си гледам мачовете вкъщи. Тройната коалиция и сегашните управляващи? Надеждата ми е, че няма да има повече мафия. Това не ми е надежда, а вяра. Лицензът ни бе отнет по три линии. Нямаше спортен арбитражен съд по вина на Борислав Михайлов. Всичко това е направено в един кабинет. Надявам се, че сегашното правителство е поне малко по-различно. Самите хора са различни, а и обществото е различно", добави Томов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 4747 |15.07.2013 Орешарски отказа да коментира президентските притеснения . 48| 5563 |14.07.2013 Президентът Плевнелиев отива да открива АМ "Тракия" . 63| 5253 |11.07.2013 Цветлин Йовчев: Президентът да потърси национален консенсус . 8| 4820 |10.07.2013 Президентът предложи Дунав като общ туристически бранд на 10 държави

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads