Реклама / Ads
49| 10089 |04.10.2013 НОВИНИ

От Англия ни пращат записите от Цецомобила

.
Най-късно до средата на месеца цялата информация за незаконните подслушвания, които са осъществявани у нас от началото на мандата на предишното правителство, ще излезе на бял свят. Хардискът, който бившият шеф на 4-и отдел на СДОТО Радко Димитров унищожи и заради действията си спечел прякора Отвертката, ще бъде възстановен, пише "168 часа".
 

Прокуратурата е изпратила техниката за експертиза и извличане на всички данни в Англия. Това е станало в последните дни на септември. За тази работа ще са необходими около 100 000 паунда.

Не е ясно дали сумата ще бъде изплатена, или ще се стигне до друго споразумение между двете страни. Сигурно е обаче, че данните съвсем скоро ще пристигнат у нас и по този начин ще бъдат идентифицирани всички, които са били подслушвани. А не само тези, които фигурират в намерените тефтерчета на хора от СДОТО.

Така целият труд на Радко Отвертката ще се оказе напълно безполезен, защото въпреки грубото, ръчно унищожавнане на информацията, тя все пак ще бъде напълно възстановена. Извличането на всички данни от диска ще отнеме по-малко от месец, твърдят запознати. Имало и алтернативен начин същите данни да бъдат върнати в състоянието преди намесата на Димитров. Когато става дума за подслушвателна техника, винаги има дублиращ харддиск, на който също се съхранява информацията, твърди бивш служител на МВР. В случая копието на данните вероятно се пази в Израел, откъдето е доставен и софтуерът. След избухването на скандала информацията така и не е поискана от Тел Авив. 7

Проблемът със записите, които са били направени от кечърите, възникна след внезапната смърт на проф. Евгений Николов, който загина в катастрофа в Кресненското дефиле на 17 юли. Оказа се, че освен него никой в държавата не може да направи необходимите проверки. Финалът на делото за подслушването зависи именно от заключението на тази експертиза. Тя трябваше да установи дали е било възможно подслушване с оборудвания с техника крайслер, ползван от СДОТО.

Според запознати подслушвателната апаратура, която е била предоставена преди 4 години е свръхмодерна и единствена в страната ни, а вероятно и в ЕС.

Така и не е ясно колко общо са кечърите у нас. Според някои източници броят им е само 4. Други обаче твърдят за 7-8 коли, които дебнели престъпниците, а само две от тях изпълнявали частни поръчки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 19| 6237 |02.08.2013 Протестиращи изпращат депутатите във ваканция . 31| 5117 |26.07.2013 Пращат на Марс Орешарски и министрите му . 21| 5460 |11.07.2013 Изпращат дядо Кирил с бентли . 28| 5543 |05.07.2013 На Цветанов пращат нова призовка за 10 юли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads