Реклама / Ads
14| 5255 |02.07.2009 НОВИНИ

Анкара даде амнистия на българските турци, за да гласуват

.
Източник: източник
Предизборно Анкара удължи с още една година просрочените документи на временно пребиваващите български граждани в Турция. Амнистията за нелегално живеещите в южната ни съседка съграждани е започнала в сряда и изтича на 3-и юли, пишат всички турски медии.
 

Наблюдателите определят това като “неочакван жест” към българските граждани с нередовни документи и нерегламентиран статут в Турция в навечерието на парламентарните избори в България - на 5-ти юли. По този начин хората с български червен паспорт в Турция, които са загубили правото си на пребиваване, могат да удължат престоя си с още една година. Необходимо е само до края на работния ден на 3-и юли да отидат в отдел “Чужденци” в дирекцията на полицията по местонахождение.

На пресконференция в Бурса, излъчена по всички новинарски канали, председателят на най-голямата изселническа конфедерация “Балгьоч” проф. др. Емин Балкан отправи призив към нашите сънародници да гласуват активно на 5 юли в 123-те избирателни секции в Турция. Той уточни, че при подновяването на нелегалните документи за престой никой няма да бъде глобен. Хората ще може да пътува спокойно за България през уикенда без притеснения за черен печат в паспорта. Балкан предупреди гласоподавателите да пристигнат по родните си места поне 48 часа по-рано, за да не се създава напрежение на границата в самия изборен ден.

Разкриването на 123 секции за гласуване на 5 юли в Турция е един от конфликтните въпроси, които партии повдигнаха в хода на предизборната кампания в България. Бе оспорено наличието на толкова места за гласуване в южната ни съседка на фона на броя на избирателните секции, които ще бъдат открити в други страни по света. Външният министър Ивайло Калфин обясни вчера, че тази година в Турция са подадени 44 000 заявления за гласуване и броят на секциите е увеличен там, където на предния вот е имало голям брой желаещи да участват в изборите. Frognews.bg
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4947 |07.06.2009 Гласът на българските политици . 1| 4743 |03.06.2009 Кризата топи печалбата на българските банки . 0| 5453 |29.05.2009 Българските стоки поевтиняват . 2| 5303 |26.05.2009 Медийна среща за защита на достойнството на българските журналисти

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads