Реклама / Ads
48| 8042 |14.07.2010 НОВИНИ

В. Анкова говори за БНТ като отличничка, Ал. Бешков плюе ченгета

.
Вяра Анкова
Добра подготвеност демонстира Вяра Анкова пред членовете на Съвета за елетронни медии (СЕМ), запознавайки ги със своята (екипна) концепция за реформа и развитие на БНТ.
 
Както и предишните кандидати за поста генерален директор, тя също препоръча европейския и световен опит на обществените телевизии. За разлика от тях обаче не каза как точно ще го внедри. Плътно зад гърба й през цялото време седеше водещият на „Панорама” Бойко Василев, който бе инициатор на подписката в нейна подкрепа, събирана преди две седмици. В залата бяха и повечето хора от екипа на новините и актуалните предавания на държавната медия, които очевидно искаха да вдъхнат кураж на своя фаворит по служебна линия.

Анкова, подобно на Светлана Божилова, Люба Кулезич и Радомир Чолаков, също изтъкна решаващата роля на продуцентското начало за реформата в БНТ. В момента отговорностите в отделните редакции били разпиляни, не се знаело кой за какво отговаря. На това трябвало да се сложи край.

Ако стана генерален директор, ще помоля всички на ръководни длъжности, на всички нива, да си подадат оставката. Това щяла да е първата стъпка към голямото реформиране. Нямало обаче да има чистка, а подбор по качества. Бойко Василев например щял да остане в „Панорама”, рече още Анкова.

Шефът на СЕМ Георги Лозанов запита кандидатката Анкова за двата „чадъра”, които общественото мнение коментира от доста време. Става въпрос за „чадъра”, който тя е опънала над своите хора в телевизията и който може да простре и над ревизиите на финансовото неблагополучие. Другият чадър бил политическият и е опънат над нея. Шефката на "Новини и актуални предавания" отрече да има подобно нещо. Отрече също някога някой да й се е обаждал за тази или онази новина или за участие на определени хора в предавания.
Малко по-късно тя уточни, че с президента Първанов се е чувала за последно заради "Българската Коледа". С Бойко Борисов се познавали отдавна, но също не била се чувала скоро с него.

Стана ясно, че телевизията под нейно управление, ще бъде преди всичко новинарска. Ще има и външно-политически предавания, които сега липсвали. За култура, образование, младежки програми, бизнес и икономика не се чу почти нищо. По същество тази схема фаворизира досегашната дирекция, която управлява Анкова, шушукаха в залата служители на БНТ.

На всички въпроси за финансови злоупотреби, за фирми, близки до нея, които изпълняват поръчки на БНТ, за нейни подписи под решения за отпускане на огромни финанси на Димитър Цонев и неговото предаване „В неделя със...”, Вяра Анкова отговаряше уклончиво и предлагаше да се изчакат одитити и да се направи анализ. Защо обаче тя не е направила такъв анализ досега – не стана ясно. „Аз съм журналист и коментирам само факти, а не писания”, повтори многократно Анкова, измъквайки се от темите, които я накараха да се изпоти. Всъщност обаче тя е член на този управленски екип, което предполага много по-широк поглед върху случвалото се в телевизията, както и поемането на съответна отговорност. „А не е ли направен такъв анализ досега”, изрази учудването си Георги Лозанов, но получи отрицателен отговор от Анкова.

Вяра Анкова се беше подготвила добре за прослушването и представи гладко концепцията, писана очевидно от цял екип. На въпросите как ще се случат обаче всички тези неща, тя не можа да даде конкретни отговори.

Най-интересно стана след като събеседването завърши. Тогава Сашо Диков от Канал 3 поиска да уточни някои детайли с Анкова. Тя с усмивка му отговори: „Знам кога ще почнеш да говориш. Когато нещата започнат да не се случват, защото има свръх очаквания.” Остана усещането, че Вяра Анкова всъщност знае със сигурност кой ще е победител в конкурса.

На излизане от залата тя се разцелува с продуцента Мартин Захариев, което предизвика усмивки у повечето присъстващи. Тя побърза да поясни, че се познавала със Захариев още от детските години и че той бил гадже на нейна приятелка. Плодовете на тази детска дружба ще проличат след месец-два, ако Анкова стане шеф и БНТ почне да финансира предавания на Захариев, коментираха иронично журналисти.


проф. Александър Бешков

Преди Анкова в залата се разигра трагикомично шоу. Кандидатът за шеф на БНТ проф. Александър Бешков поднесе по особено пикантен начин спомени и случки от своя живот и кариера. Той обясни как е станал офицер, как тайните служби са го забъркали в своите интриги и как се е озовал в списъците на сътрудници на Държавна сигурност. В един момент обяви, че гледал една от членкте на СЕМ непрекъснато, защото била много хубава. След това обясни, че според комунистите агентите били разузнавачи, за какъвто се представял полковник Хачо Бояджиев. Намеси и Иван Славков в обърканото си повествование. Заяви, че познавал Тодор Живков още преди Батето да го е познавал и преди Людмила Живкова да го е познавала... Познавал и Вълко Червенков. Именно той, Александър Бешков, бил създал предаванията „Панорама” и „Всяка неделя”. Също така научил на английски език Тома Томов, който дотогава не знаел една буква. Бившият шеф на БНТ Павел Писарев пък бил умен, циник и фашист, в най-хубавия смисъл на думата. По едно време обяви, че ще съди мръсниците, които са му скроили досие в ДС. Синът на художника и писателя Илия Бешков не пропусна да охарактеризира и присъстващия Сашо Диков, който бил спасил навремето от Огнян Сапарев. Диков като млад не можел да спира там, където в текста имало точка, а спирал на запетайките. После му се скара, че го пита за баща му и за ДС.
Хаосът от думи, фрази и разхвърляни спомени проф. Бешков завърши с това: „България е една просташка държава. За мен няма 9 септември, нито 10 ноември”. След което си тръгна, мърморейки, че вече му било ясно, че няма да спечели конкурса.
Присъстващите, както и зрителите на Канал 3 така и не разбраха, защо всъщност Бешков разказва всички тези объркани истории и защо няма процедура, която да ограничава подобни изпълнения.

В четвъртък, в 10 часа, членовете на СЕМ ще обсъдят представянето на кандидатите и ще обяват новият генерален директор. Процедурата ще бъде открита за журналисти.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4721 |01.07.2010 Б.Борисов дава газовите договори на главния прокурор . 6| 5325 |08.06.2010 Цв. Цветанов: Дянков не говори здравословно за правителството . 47| 6069 |29.05.2010 Ахмед Доган: Когато мълчим, ние също говорим! . 4| 5971 |27.05.2010 Премиерът говори за "Октопод" с директора на ЦРУ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads