Реклама / Ads
1| 3300 |23.02.2021 НОВИНИ

Анри Кулев: В Закона за киноиндустрията големите теми са превърнати от ценност в стока

.
Слушах министър Банов много внимателно сутринта. Той каза, че имало много неясноти в писмото ни до президента. Нещата били разплути. Много е конкретно - подменена е философията на този Закон за киноиндустрията. Големите теми са превърнати от ценност в стока. Това е най-важното. От това по-голяма конкретика, здраве му кажи...
 

Това заяви в ефира на bTV режисьора Анри Кулев. Повод за коментара му е ветото, което гилдията иска върху Закона за филмовата индустрия. Той се превърна в разделителна линия между творците, като голяма част от тях бяха категорични - става дума за лобизъм.

Според Кулев има и голямо нарушение в правилника на Народното събрание, тъй като между първо и второ четене на закона са прикачени "два вагона към композицията", която вече пътува.

 

"Цялата българска продуцентска, режисьорска и всякаква гилдия е в един товарен вагон с красиви обещания", посочи Кулев, според когото към този момент всичко е само на думи.

"Силно се съмняваме във възможността тези 10 милиона да дойдат регулярно през годините", допълни още режисьорът.

 

Той обясни, че предстои съвсем скоро да бъде изготвен и правилник към закона, в които би трябвало да бъдат уточнени много неща.

 

Гилдията е категорична - три различни закона за бъдат приети.

 

"Нямаме нищо против - нека сериалите имат отделно място. Детайлите по отношение на тези три закона, накичени насила в една композиция, са много различни", допълни още режисьорът.

 

"Записано е, че щом се движат картинките, значи става дума за кино. Това е грешно. Сериалите не са кино. Разликата е огромна. Киното били видеоклиповете. Всичко, което мърда... Това не е точно", допълни режисьора и заяви - пропускат се огромни сектори и тяхната роля като например анимационното и документалното кино, които по думите му в България са силно подценени.

 

"Законът е подготвен така, че е направен за една-две големи чужди фирми", категоричен беше още режисьорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 3273 |22.02.2021 Българи в чужбина настояват за спешна промяна в закона за повече секции . 1| 2947 |19.02.2021 ПЕС: В Националните планове да намерят място здравеопазването, образованието, зелените политики и върховенството на закона . 1| 3071 |19.02.2021 Промени в Закона за пътищата влизат на обсъждане и гласуване . 0| 3079 |18.02.2021 Депутатите приеха промени в Закона за управление на отпадъците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads