Реклама / Ads
3| 10921 |02.08.2017 НОВИНИ

Ант. Василева за Фрог: Българи тръгват за зелен хайвер в чужбина

.
Антоанета Василева
Има случаи, в които българи са подведени по обяви за работа в чужбина и на практика стават жертва на трудова експлоатация в страни от Европейския съюз. Да, можем да кажем, че някои българи, и то не малко, ги пращат за зелен хайвер в чужбина. Отнася се с най-голяма сила за хората, които търсят сезонна работа в Западна Европа и Гърция. Това казва за Фрог нюз Антоанета Василева от фондация ”Асоциация Анимус”.
 
В момента е пикът на набиране на сезонни работници в страни като Гърция, Испания, Италия, Швеция, Германия, Белгия, Великобритания. Това са страните, в които българите търсят и намират работа с неквалифициран труд. Нашенците често се оказват в ситуация, в която имат нужда да си помогнат на бюджета и сезонната работа е много добър начин това да се случи, обяснява експертът. Затова решихме кампанията за превенция на трудовата експлоатация да я проведем тази година сега, в този времеви отрязък, точно защото искаме да предупредим хората, които най-много търсят сезонна работа в чужбина през годината. Кампанията е финансирана от Българо-Швейцарската програма за сътрудничество.

Статистиката е само върха на айсберга. 21 млн. души в световен мащаб стават жертва на трудова експлоатация по данни на Международната организация по труда. Принудителен труд в частния сектор полагат 18,7 млн., което е доста висок процент. 60% от тези хора са експлоатирани в селското стопанство, в работа като домашни прислужници и гледане на стари хора и деца, има подведени хора и в производството, които също стават жертва на трудова експлоатация. Специално за Югоизточна Европа всеки четвърти човек на хиляда става жертва на такава експлоатация, посочи Василева.
     
За България, по данни на Националната комисия за трафика на хора, също имаме статистика. За 2013 г. жертвите на трудова експлоатация  са 44, за 2014 - 16, а за 205 - 22. Тази динамична статистика всъщност показва две неща: От една страна тези престъпления трудно се разпознават и доказват, защото експлоатацията е престъпление по нашия наказателен кодекс. И второ- ние се опасяваме, че не можем да стигнем до всички случаи и хора, за да ги идентифицираме, за да им помогнем да излязат от тази ситуация. Затова говорим и информираме хората за рисковете и какво означава да си жертва на трудова експлоатация. Защото от много години се наблюдава тенденция , че хората не си дават сметка, че са станали жертва на престъпление. Тръгнали са за Гърция с обещание за 2000 евро заплата, получават 500 при работа в супер мизерни условия и едва връзват двата края. И това те го смятат за лош късмет, а не за трудова експлоатация. За нас е важно да ги предупредим как да разпознават фалшивите обяви, как да се предпазят. Помагаме им да осъзнаят целия процес от търсене на работа в чужбина до започване на работа. Има много рискови моменти и ние искаме да ги предотвратим. Това е и целта на кампанията - превенция на ситуации на трудова експлоатация. Ако някой има съмнения, че е попаднал на подвеждаща обява или е изпаднал в ситуация на трудова ситуация винаги може да се обади на безплатния горещ телефон 0800 186 76, каза още Антоанета Василева.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5276 |02.08.2017 Ето как АПИ ”ремонтира” пътищата в България (Снимка) . 2| 7405 |02.08.2017 Адв. Екимджиев за Фрог: Безпринципен бъркоч е новият антикорупционен орган . 3| 5678 |02.08.2017 Каракачанов: Гоце Делчев е българин, трябва да изчистим рецидивите в Македония . 3| 18946 |01.08.2017 Само във Фрог: Разжалваха видни кадри на КОЙ в МВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads