Реклама / Ads
14| 9006 |03.08.2012 НОВИНИ

Антики за милиони се продават в чужбина, в Пловдив не ги искали

.
Инж. Димитър Костов
Един от най-големите колекционери в България на археологически богатства Димитър Костов продава колекцията си за милиони лева. Костов притежава в колекционерската си сбирка уникални находки със световно значение, които се съхраняват в трезори - 260 археологически предмета и 4500 монети.
 
Димитър Костов е собственик на колекцията "Машаланс" - комплект монети на тракийските царе по нашите земи, Скитското златно съкровище и други ценни предмети.

По оценки на Национален исторически музей антиките му са на стойност около 10 милиона евро и притежават необходимите сертификати. Решението да продаде колекцията си в чужбина инж. Костов е взел, след като община Пловдив му отказа да направи частен музей.

 

Това изненадващо решение не е плод на спонтанна емоция, а взето абсолютно аргументирано - след дългогодишни неуспешни опити да отвори музей в партньорство с община Пловдив.
Инж. Димитър Костов е бивш общински съветник, учредител на партия "Гражданска сила", която почти не функционира, написал е три книги по тракийска история. Мечтата му е антиките да бъдат изложени в старинна къща в Пловдив.
Ръководството на града многократно обещава съдействие, но до конкретни действия така и не се стигна.
Димитър Костов притежава колекцията "Машаланс" - комплект монети на тракийските царе по нашите земи, гордее се със Скитското златно съкровище и други ценни предмети. По оценки на Национален исторически музей антиките му са на стойност около 10 милиона евро и притежават необходимите сертификати.
Той се надява общината да му предостави сграда, в която той да експонира антиките. Разходите по подръжка и екскурзовод ще плаща общината, а приходите от билети - ще делят на половина.
Това е възможно да се случи, позволява го новият закон за културно наследство. Но трябва да има много воля за старта, коментират експерти.
Костов си е харесал сградата на фолклорния факултет на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство на ул. „Съборна”, която стои заключена от доста време. Можело да се превърне в прекрасен музей.
Така си представя идеята Костов. Той не е описал иедята си, няма и подготвен бизнес план, защото никой все още не му го е поискал. Но е убеден, че неговият частен музей ще е най-добрият в страната.
Моят музей ще конкурира Регионалния археологически музей, защото моята колекция е по-богата, казва Костов. Но кметът Тотев не искал да се срещне с него. Щом няма да има частен музей в Пловдив, за какво да държа антиките в трезорите. Те трябва да се виждат от хората, да бъдат показани и с тях достойно да се наричаме българи. Защото Пловдив е столица от хилядолетия, културен град с пребогата история, обяснява нумизматът.
Той е решен - обявява колекцията си в чужбина. На 66 г. съм, няма какво да чакам повече. Събирам оферти. Тук няма кой да оцени богатството. Какво ще направя с парите, които ще спечеля? Ще бъдат много повече, отколкото съм вложил, отколкото съм похарчил за всичките си съзнателни години колекционерство. И ще живея спокойно старините си, ще бъда щастлив пенсионер, пресметнал е Костов.

Негови приятели обаче не вярват, че ще продаде колекцията си, защото тя е неговият живот. Познава в детайли и боготвори всеки предмет, трудно ще се раздели, но наистина му писна от безхаберието на пловдивските общинари, твърдят те.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 51| 5998 |23.07.2012 О. Донев ужилил хазната с данъци за десетки милиони . 56| 7065 |06.07.2012 Шепа еколози се налагат на милиони българи . 72| 7447 |25.06.2012 Война: Л. Павлов не дава други да продават „24 часа” и „Труд” . 15| 16304 |07.06.2012 Нидал и Мадлен Алгафари продават къща за 2,5 млн лв заради кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads