Реклама / Ads
0| 5892 |19.05.2020 НОВИНИ

”Антикорупционен фонд”: Прокуратурата да провери договорката за ”съпорт” в ДХК

.
Васил Божков
Същественото в оповестената кореспонденция между Васил Божков и Vladi Goranov е, че става дума за въздействие върху независим регулаторен орган, какъвто е Държавната комисия по хазарта.
 

Това заявяват пред БНР от Антикорупционния фонд, които изпратиха сигнал до главния прокурор Иван Гешев по казуса с предполагаемата кореспонденцията между Божков и Горанов, разпространена преди дни от бизнесмена.

 

"В SMS-ите се твърди, че министърът на финансите дава указания на председателя на този държавен регулаторен орган и в последствие отчита тези указания на лице, което е с бизнесинтереси именно в областта, която този държавен орган регулира", коментира адвокатът и бивш прокурор Андрей Янкулов, старши експерт във фондация „Антикорупционен фонд“.

 

Според него това е притеснително и трябва да се установи дали това е така, или не.

 

"Затова подаваме сигнал до централен орган, който да може да го преразпредели до адекватния конкретен прокурор или група прокурори, които водят съответно производство. Или ако счете, че това ще бъде нова проверка за ново събиране на достатъчно данни за образуване на друго досъдебно производство", заяви още Янкулов.

 

Фондация „Антикорупционен фонд“ поиска от главния прокурор Иван Гешев да бъде направена проверка за договорката за „пълен съпорт в Държавната комисия по хазарта“, съдържаща се в публикуваната вчера от обвиняемия Васил Божков паметна записка между него и бизнесмена Кирил Домусчиев.

 

С това искане от неправителствената организация допълват сигнала си от вчера, свързан с качената в петък в профила на бизнесмена във "Фейсбук" кореспонденция между него и потребител с име "Vladi Goranov".

 

В написаната на ръка паметна записка от 10 юли миналата година, под която стоят подписите на Васил Божков и Кирил Домучсиев, разследваният бизнесмен поема ангажимент да купува рекламно време и евентуално да компенсира Нова ТВ или футболен клуб „Лудогорец“ с други договори за реклама, ако междувременно те загубят такива.

 

Срещу това трябва да получи „пълен съпорт в Хазартната комисия с цел урегулиране бизнеса и спазване законите у нас".

 

Заради сигналите до него, Гешев коментира по-рано днес:

 

"Когато стигне при мен, аз ще го разпределя и по съответния ред ще стигне някъде, някога до някой наблюдаващ прокурор".

 

„Антикорупционният фонд развива теорията, че главният прокурор в реално време наблюдава всички досъдебни производства - т.е е всевластен. Те казват, че властта на недосегаемия главен прокурор следва да намалее. Това е пропаганда и такава власт не съществува. От друга страна ме сигнализират и искат да предприема действия“, продължи главният прокурор.


"Каквото и да твърди Антикорупционният фонд, свързан с г-н Прокопиев, не е вярно“, отсече Гешев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6608 |18.05.2020 Любомир Авджийски: Прокуратурата още не е разпитала Горанов . 37| 32416 |15.05.2020 Иван Бакалов: Горанов изгоре. Прокуратурата, ако си затвори очите, може да има последствия и за Гешев . 16| 7640 |15.05.2020 Албена Белянова: Чакаме прокуратурата да публикува разпитите на двама председатели на ДКХ . 7| 6450 |15.05.2020 Васил Божков ще публикува доказателства по сигнал до прокуратурата и европейските институции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads