Реклама / Ads
9| 4018 |04.02.2016 НОВИНИ

Антикорупционната агенция в Румъния с 90% успеваемост

.
Румъния
Висшата политическа класа в Румъния се чувства застрашена, защото антикорупционната агенция в страната има успеваемост от 90%. Това заяви румънският журналист Лауренциу Миху .
 

Вчера румънският сенат сне имунитета на бившия вицепремиер и вътрешен министър Габриел Опря, обвинен за злоупотреба със служебно положение. Политикът е използвал неправомерно полицейски ескорт за пътуванията си. При едно от тях след пътен инцидент загина един от придружаващите го полицаи.

"Като вътрешен министър Габриел Опря е обвиняван от антикорупционната агенция 1067 пъти с полицейски ескорт. Това означава, че между 2 януари и 21 октомври 2015г., той е бил ескортиран от полицията. Той е пътувал три пъти повече от премиера и два пъти повече от президента", каза още Миху.

В румънското законодателство е посочено, че единствените официални лица, които имат право на такъв ескорт са президентът на страната, министър-председателят и двамата председатели на парламента. Ако Опря бъде обявен за виновен може да лежи в затвора между 2 и 7 години.

"Хората са изключително заинтересовани, защото става дума за политик с изключително спорна политическа кариера. Например има званието на генерал, но никой не знае как се е сдобил с него за толкова кратък период от време", поясни Миху.

Антикорупционните институции работят добре, но в доклада на ЕК се казва, че имаме проблеми с парламента, заяви Миху пред Bulgaria ON AIR.

"Ако гледаме цифрите обществената подкрепа за борбата с корупцията в Румъния се увеличава, както и подкрепата за антикорупционната агенция. Да, антикорупционните институции работят добре, дори много добре, но в доклада се казва, че имаме проблеми с парламента. Миналата година имаше много искания от прокуратурата, които бяха блокирани от депутатите, защото касаят висши политици. Точно тази политическа класа се чувства застрашена, защото антикорупционната агенция у нас има успеваемост от 90%. Въпреки че сме на правия път имаме още много работа, която да свършим", добави Миху.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7767 |03.02.2016 Само във Фрог: Пожарната става Агенция, заплатите при пенсиониране от 20 падат на 12 . 21| 5109 |29.01.2016 Береану: В Румъния има 302 присъди за корупция, мониторингът се вдига . 11| 4973 |27.01.2016 Фрог научи: Москов наел пиар агенция да му лъска имиджа по предложение на турския посланик . 9| 4500 |15.01.2016 Ек. Захариева: Докладът на ЕК за Румъния ще бъде по-положителен от нашия

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads