Реклама / Ads
8| 10989 |07.06.2020 НОВИНИ

Антон Кутев: Домусчиев и Пеевски скоро няма да имат проблеми с властта

.
Антон Кутев
”Борисов се опитва да махне от картата всички олигарси, които не са му подчинени по някакъв начин. Той не закача тези, с които вече има връзки и са се сработили. Аз съм убеден, че Домусчиев скоро няма да има проблем, най-вероятно Делян Пеевски в никакъв случай няма да усети някакви затруднения. Това заяви Антон Кутев, народен представител от ПГ на ”БСП за България”.
 

Ще усетят тези, които не са управлявали, такива като Божков. Този процес е също толкова вреден, колкото вреден беше процесът на създаването на тези олигарси преди 25 години, допълни той пред БНТ.

 

По думите на Кутев в момента не се води битка на властта с олигархията, а е опит за нещо, което беше правено в България преди 25 години от други сили - да се пренареди цялата икономическа структура в България.


Разкритията на Васил Божков Антон Кутев коментира така: "Големият въпрос е защо Владислав Горанов и Бойко Борисов се правят, че досега нищо не са знаели. Истината съвсем не такава. Законът, който дава правото на Горанов да облага по сегашния начин бизнеса на Божков, е приет през декември 2014 г. В него има един параграф 16, който недвусмислено казва, че в срок от три месеца правителството трябва да разработи стратегия за развитието на хазарта и да внесе нов законопроект. В момента, в който на 28 февруари 2015 г. Горанов и Борисов не са внесли този законопроект, те вече нарушават закона. Година по-късно финансовият министър твърди, че законопроектът е написан и до дни предстои да бъде внесен, но до юни 2020 г. това все още не е факт. Това може да се обясни така - този закон най-вероятно е бил рестриктивен върху бизнеса на Божков и е трябвало да отнеме част от парите му. Щом до ден днешен все още този закон не е внесен, значи досега Божков си е плащал за това".

 

Той коментира и пандемията: "Няма как възстановяването от коронакризата да не минава през данъчни изменения. Едно от най-важните неща в момента е ремонтът на данъчната ни система, основата на който трябва да бъде прогресивното данъчно облагане. Само по себе си обаче няма да даде очаквания резултат - трябва да бъде съчетано с още няколко стъпки- като семейно подоходно облагане и промяна на част от косвените данъци- като ДДС върху храните и лекарствата. Отдавна сме заявили, още преди кризата с коронавируса, че в данъчното облагане трябва да се направи голяма реформа".


Според него кризата само засилила процесите, които и досега са били видими в обществото - ножицата между бедни и богати в България продължава се увеличава. "От началото на кризата безработицата се е увеличила с почти една трета и ще продължава да се увеличава, защото тепърва предстои да видим икономическите последици от последните три месеца", отбеляза той.


"Почти в цял свят се даваха безвъзмездни помощи. У нас точно тези, които бяха най-тежко ударени - хората със свободни професии, трябваше да бъдат веднага финансово подкрепени, но директно, а не по схеми като "60/40". Това, което се направи, не беше достатъчно", допълни Кутев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 16973 |05.06.2020 Кирил Домусчиев атакува bTV през КЗК . 7| 6498 |03.06.2020 Д-р Антония Първанова: Политиците не се интересуват от здравето на хората, спекулираше се с пандемията . 1| 8676 |18.05.2020 Домусчиев отговори на Божков и заплаши бТВ с КЗК . 4| 4294 |08.05.2020 Антонио Гутериш: COVID-19 отприщи ”цунами на омразата”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads