Реклама / Ads
1| 3147 |14.06.2021 НОВИНИ

Антон Кутев: Уволненията бяха нужни, за да гарантираме честни избори

.
Антон Кутев
”Има критики, не сме безгрешни. Но критиките, които съм чувал досега са доста целенасочени и са продиктувани не толкова от грешките, които допускаме, колкото от политическата ситуация. Очевидно е имало някакви доводи професор Кантарджиев да бъде пенсиониран. Министърът там си обяснява какви основания има и защо го е направил. Оставям професор Кантарджиев настрани, но другите уволнения и смени бяха абсолютно необходими”, заяви говорителят на служебното правителство Антон Кутев в предаването ”Опорни хора”.
 

По думите му няма как да се направи промяната, която искаме, ако не се направят промени навсякъде

 

"Няма как да се гарантират изборите при положение, че ние виждаме каква система беше направена. Ние виждаме опити да се подправят. За да можеш да подправиш резултати от избори, вероятно участват и хора от полицията, със сигурност участват или поне знаят, кметове. Много и различни са държавните структури, които участват в това да бъде допуснато купуването на гласове. Респективно, ако искаш да не го допуснеш, трябва да направиш доста промени", обясни Кутев пред Bulgaria ON AIR.

 

"Напълно възможно е следващите да ги сменят, това е част от играта, както и аз съм наясно, че като съм станал говорител на правителството, максимум за два месеца ще бъда говорител на правителството. Няма как да стане за половин година или за една. Тези, които сега са назначени, са наясно, че могат да ги сменят. Демокрацията е нещо, в което няма лошо хората на власт да се сменят", каза още той.

 

"Аз съм наясно, че всеки от нас трябва да бъде под постоянната заплаха, че може да бъде сменен. Ние правим смените с цел да гарантираме един определен процес, а това са честните избори. Трябва да сме сигурни, че определени групи хора в малките градове не могат да бъдат направлявани така, че да гласуват с купен вот. А за целта трябва да е сигурно, че полицията може да реагира. Тоест, трябва навързването на някои структури, които организират хората, да бъде разкъсано. Всички в България знаем, че това навързване го има. Естествено, че не можеш да смениш кмета, защото той е избран, но може да се въздейства върху полицията, може да се въздейства върху областния управител, за да гарантираш, че това няма да се случи", посочи Антон Кутев.

 

На мнение е, че сигналът към прокуратурата за „Автомагистрали“ няма смисъл. Това е жълтеникавата част от историята, аз не знам дали точно там трябва премиерът да се занимава, но пак се връщам, че „Автомагистрали“ вече са в прокуратурата, отбеляза Кутев.

 

"Прокуратурата се самосезира след първата ни пресконференция. Важното е прокуратурата да си свърши работата, както трябва. Имам някои опасения, че понякога прокуратурата търси, но понякога би могла и да го прикрива, не знам дали го прави. В края на краищата, какво ще се случи, ако прокуратурата влезе някъде, вземе едни документи и от там нататък нищо повече не се случи с тези документи... Тя може да влезе в „Автомагистрали“, където влезе вече, но тя би могла да разследва и след една седмица да даде резултат, може и след един месец да даде резултат, а може просто да прибере всички документи, да ги засекрети и нищо да не свърши", коментира още той.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4860 |03.06.2021 Проф. Антоний Тодоров: Ако след новите избори няма правителство, това може да роди чудовища . 1| 4644 |02.06.2021 Д-р Антония Първанова: До края на седмицата ще има окопна война между прокуратурата и МВР . 2| 3434 |02.06.2021 Антон Кутев: Прокуратурата открито се меси в работата на изпълнителната власт . 1| 3414 |01.06.2021 Антон Кутев: Не е вярно, че Орешарски е съветник на Янев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads