Реклама / Ads
7| 8135 |01.10.2020 НОВИНИ

Антония Първанова: Това бе първият нормален брифинг на Националния оперативен щаб

.
Антония Първанова
"След седем месеца това е първият нормален брифинг, който Националният оперативен щаб проведе. Като казвам нормален без агресия, без заплахи, без манипулация, без лъжи, с много ясно и точно представяне на данните, с които разполагат, и съответно чрез манипулативни заключения въз основа на тези данни.
 

Аз съм много удовлетворена от новия стил на работа и от качеството, което всички очаквахме от самото начало този щаб да предостави, сега вече това е факт", каза пред БНР д-р Антония Първанова, специалист по обществено здраве, ексдепутат и бивш евродепутат.


Според данните от брифинга на Националния оперативен щаб България е на 8-о място по смъртност в Европа.


"Трябва да се направи много обстоен анализ на отварянето на ножицата и неблагоприятния резултат за смъртността. Възможно е да имат отношение фактори, свързани с демографската структура на населението, застаряващо население, с повече хронични заболявания в напреднала възраст, които не са добре лекувани и обгрижени, както и достъпът до здравеопазване", подчерта д-р Антония Първанова.


„Основните неща, на които трябва да обърнем внимание от този брифинг, са следните – първо, въз основа на изнесените данни на министъра и членовете на щаба, само 20% от всички установени с позитивен PCR тест имат симптоми – това е интересно и трябва да бъде обследвано – дали става въпрос за 80% безсимптомни и какъв е делът от тях на фалшиво положителните тестове“, изтъкна д-р Първанова и допълни:


„Следващото нещо е, че само 5% от хората, които са с позитивен PCR тест, имат нужда от медицински грижи. Това е доста нисък процент и това е добре“.


Според д-р Първанова е важно да се изтъкне и че заразените медици са 5,6% и, подчертано от министъра, това напълно съответства на процента на заразените общо в населението:


„Би могло да се направи заключение, че тези, които са на първа линия и в най-интензивен контакт, не боледуват повече, отколкото останалата част от населението. Разбира се, това се дължи на доброто предпазване“.


Не трябва да омаловажаваме това, че идва есенно-зимният сезон - времето, в което има много вирусни инфекции, грип и много повече хора боледуват, повече, отколкото от коронавирус, предупреди още тя.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 6577 |01.10.2020 Петър Бояджиев: Браво бе Андрейчо, с това си защитаваш добре кюфтенцето . 6| 5040 |01.10.2020 Д-р Неделчо Тотев: Няма кой да открие инфекциозни отделения и да има субсидия за това . 7| 5992 |27.09.2020 Димитър Аврамов: Хората се интересуват от това как държавата да не се използва в частна полза . 20| 9152 |25.09.2020 Д-р Антония Първанова: В България близо 800 са починали от COVID-19, но 300 000 са го преживели

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads